Οικονομία

Ημέρα-ορόσημο για την ελληνική οικονομία - Παρουσιάζεται στο Μαξίμου η έκθεση ΟΟΣΑ

Στο Μαξίμου ο ΓΓ του Οργανισμού, θα παρουσιάσει την έκθεση ενώπιον του Κυριάκου Μητσοτάκη - Τα θετικά σημεία και τα «αγκάθια»

Ημέρα-ορόσημο για την ελληνική οικονομία - Παρουσιάζεται στο Μαξίμου η έκθεση ΟΟΣΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την ελληνική οικονομία είναι η σημερινή καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ματίας Κόρμαν θα παρουσιάσει παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη την έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Η οικονομία αποτελεί ένα από τα ισχυρά χαρτιά της κυβέρνησης και παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον η πορεία της εξακολουθεί να παραμένει ανοδική και οι προοπτικές εκτός συγκλονιστικού απροόπτου διαγράφονται ευοίωνες.

Στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ θα υπογραφεί και μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη. Το κέντρο αυτό θα στελεχωθεί με επιστημονικό δυναμικό το οποίο βασιζόμενο στην τεχνογνωσία και την εμπειρία του ΟΟΣΑ, θα εκπονήσει πρωτοποριακές μελέτες για τη γήρανση, την ανάπτυξη αλλά και την αλληλεπίδραση σε διάφορες περιοχές του κόσμου και πόσο επηρεάζονται από τις μεταναστευτικές ροές.

Η ειδική έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα εξετάζει τις πρόσφατες οικονομικές επιδόσεις της και εστιάζει στο πώς θα διατηρηθεί η ανάκαμψη εν μέσω των αυξημένων τιμών ενέργειας και των τροφίμων καθώς και στο πώς θα αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών αλλά και θα επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση. Όλα αυτά, αποτελούν από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης. Και παρότι οι τιμές στον τομέα της ενέργειας δείχνουν να παρουσιάζουν κάμψη, μεγάλο στοίχημα αποτελεί το πως θα μειωθούν ή θα διατηρηθούν σταθερές οι τιμές των τροφίμων την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται διαρκώς.

Στην έκθεση που δημοσίευσε τον Νοέμβριο για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ισχυρό ρυθμό 6,7% το 2022, αλλά τη σημαντική επιβράδυνσή του στο 1,6% για το 2023 καθώς η κατανάλωση αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων που προκαλούν από την μια ο πληθωρισμός και από την άλλη η υψηλή αβεβαιότητα.

Αυτό το οποίο προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως όσον αφορά στον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat, προβλέπεται ότι θα μειωθεί το 2023 στο 4,3% από 9,7% το 2022, με βάση την εκτίμηση ότι οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν και θα στηρίξουν την κατανάλωση το 2024.

Ο ΟΟΣΑ πάντως προειδοποιεί ότι αν οι τιμές της ενέργειας κινηθούν ανοδικά και μετά τα μέσα του 2023 ή είναι υψηλότερες από ό,τι προβλέπεται, τότε θα εξασθενήσει η κατανάλωση και η παραγωγή και θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα δημόσια οικονομικά.

Ένα μεγάλο αγκάθι επίσης είναι ο υψηλός πληθωρισμός και οι επιπτώσεις του στους μισθούς καθώς η Ελλάδα σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει μεγάλες ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ ιδιαίτερα σε τομείς που ανακάμπτουν ισχυρά, όπως ο κατασκευαστικός. Ελλείψεις παρατηρούνται σε εργατικά χέρια επίσης και στον πρωτογενή τομέα κάτι που οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή και άρα σε υψηλότερες τιμές.

Ο ΟΟΣΑ όσον αφορά στους μισθούς προτείνει ο τρόπος αύξησης των μισθών να προκύψει μέσα από τις κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις που αντανακλούν τις συνθήκες στους διάφορους κλάδους και την παραγωγικότητα της εργασίας, ώστε να στηριχθούν τα πραγματικά εισοδήματα και παράλληλα να μετριασθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις μισθών αποτελούν και έναν από τους βασικούς στόχους της τωρινής κυβέρνησης και για την επόμενη τετραετία καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ένα από τα βασικά συνθήματα είναι οι «καλύτεροι μισθοί».

Για τα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι με τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2023 θα συνεχιστεί η στήριξη στην οικονομία, με το δημοσιονομικό κόστος τους να ανέρχεται στο 1,6% του ΑΕΠ έναντι 1,9% φέτος.

Δείτε επίσης