Οικονομία

«Στα σκαριά» νέα έξοδος στις αγορές - «Κλειδί» η αξιολόγηση της Fitch

Στόχος η ενίσχυση της χρηματοδοτικής δύναμης πυρός του δημοσίου - Το ορόσημο της 27ης Ιανουαρίου

«Στα σκαριά» νέα έξοδος στις αγορές - «Κλειδί» η αξιολόγηση της Fitch
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Πλώρη» για νέα έξοδο στις αγορές βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να ανεβάσει τη στάθμη της ταμειακής δεξαμενής και να χρηματοδοτήσει, εφόσον χρειαστεί, νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην πληθωριστική καταιγίδα.

Παρά το γεγονός ότι στο διεθνές περιβάλλον υπάρχει αβεβαιότητα για τις εξελίξεις με τα επιτόκια πουβρίσκονται σε ανοδική τροχιά, αρμόδια στελέχη επισημαίνουν την ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές, κάνοντας λόγο για εγρήγορση και ετοιμότητα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα με περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Στην παρούσα φάση τα ελληνικά ομόλογα αντέχουν στις πιέσεις καθώς οι αποδόσεις στο 5ετές κινούνται κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,37%. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για το χρόνο και το τρόπο δανεισμού αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες αφού σταθμιστούν όλοι οι παράγοντες και σε κάθε περίπτωση μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από την Fitch στις 27 Ιανουαρίου 2023. Το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με δεκαετές ομόλογο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη τον Δεκέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας είχαν συναντήσεις με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων διερευνώντας τις πιθανότητες συμμετοχής σε μία νέα ελληνική έκδοση στις αρχές του 2023. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σήμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές στέλνουν τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα περί τα 38 δισ. ευρώ που λειτουργούν ως «ασφάλιστρο κινδύνου» για τους ξένους επενδυτές και οι προοπτικές της ανάκαμψης της οικονομίας με ενίσχυση των επενδύσεων μέσω των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα, στο Γενικό Λογιστήριο εξετάζουν το χρόνο υποβολής του νέου αιτήματος στη Κομισιόν για την εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε οι εθνικές εκλογές να μην καθυστερήσουν την έκδοση της νέας επιταγής ύψους 1,7 δισ. ευρώ αφού μετά τον δανεισμό αποτελεί τη δεύτερη βασική πηγή χρηματοδότησης για το 2023.

Επισημαίνεται ότι ο προγραμματισμός του ΟΔΔΗΧ για το 2023 προβλέπει ότι το ύψος των εκδόσεων για το χρέος θα περιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022. Επίσης σχεδιάζεται η μείωση κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των εντόκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ ενώ ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές θα εξετασθεί το σενάριο πράσινης έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ που θα προστεθούν στα 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα αναμένονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιπλέον 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα «βγουν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.

Δείτε επίσης