Οικονομία

Ποιοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις γλυτώνουν το τέλος επιτηδεύματος έως 1.000 ευρώ

Όλη η λίστα με τις 15 κατηγορίες - Σχέδιο για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος

Ποιοί επαγγελματίες και επιχειρήσεις γλυτώνουν το τέλος επιτηδεύματος έως 1.000 ευρώ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Απαλλάσσονται φέτος από το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400 έως 1.000 ευρώ οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που αύξησαν τις θέσεις εργασίας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2022 καθώς και άλλες 14 κατηγορίες επαγγελματιών.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό τραπέζι βρίσκεται σενάριο για σταδιακή κατάργηση του τέλους για περίπου 900.000 φορολογούμενους.

Advertisement

Για πρώτη φορά τέλος επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ δεν θα πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και οι επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 2 εκ. ευρώ που από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης έστω και κατά ένα άτομο.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο είναι μόνιμο και ισχύει για επαγγελματίες ή μικρές επιχειρήσεις που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο κάθε χρόνο. Έτσι αν μια επιχείρηση προχωρήσει την 1η Φεβρουαρίου 2023 σε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και τον διατηρήσει τουλάχιστον έως το τέλος Απριλίου θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να καταβάλει το 2024.

Πέραν των παραπάνω φορολογούμενων από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:

1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.

3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.

5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ

6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είχε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος - παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».

8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.

9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.

10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.

13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.

14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Επίσης, το τέλος μειώνεται κατά 40% για τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Επισημαίνεται ότι το ύψος του τέλους επιτηδεύματος διαμορφώνεται ως εξής:

- 400 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε χωριά – πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 500 ευρώ εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

- 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

- 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε χωριά ή πόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους.

- 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκα στα χρόνια των Μνημονίων και βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης ανεξάρτητα από το εάν οι επιχειρήσεις είχαν το περασμένο έτος κέρδη ή ζημιές ενώ ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιβάλλεται ακόμα και στην περίπτωση που δεν έχουν κόψει ούτε μια απόδειξη, αλλά είναι ενεργοί στην εφορία

Δείτε επίσης