Οικονομία

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» επώνυμα προϊόντα από 6 κατηγορίες SOS - Σε ποιές τιμές;

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» επώνυμα προϊόντα από 6 κατηγορίες SOS - Σε ποιές τιμές;
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Κλειδώνουν» οι αποφάσεις για την ένταξη επώνυμων προϊόντων στο «καλάθι του νοικοκυριού» την ερχόμενη εβδομάδα, με στόχο το νέο «εγχείρημα» να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για βασικά προϊόντα αλλά από μόλις 6 κατηγορίες εκ των 51 κατηγοριών που είναι ήδη μέσα στο «καλάθι», με την ένταξή τους να είναι προαιρετική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο «τραπέζι» έχει πέσει το σενάριο, τα επώνυμα προϊόντα να μπουν με τιμή Νοεμβρίου, δηλαδή στα επίπεδα, από όπου ξεκίνησε το μέτρο. Εάν οι τιμές είναι υψηλότερες ή εάν δεν υπάρχει καλή πορεία πωλήσεων, τότε το προϊόν θα αποσύρεται.

Πιο συγκεκριμένα, οι κατηγορίες προϊόντων στις οποίες εξετάζεται η προσθήκη επώνυμων προϊόντων είναι οι ακόλουθες: καφές (κυρίως ο στιγμιαίος), αλεύρι, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια και γάλα. Πρόκειται για προϊόντα στα οποία καταγράφεται πολύ υψηλό ποσοστό προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επώνυμα ή ακόμη και όταν υπάρχει συμμετοχή των επωνύμων, συνήθως πρόκειται για προϊόντα 1-2 εταιρειών. Η συμμετοχή επώνυμων προϊόντων στις παραπάνω κατηγορίες συναντάται μόνο στα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ και σε κάποιες περιπτώσεις σε τοπικές αλυσίδες που διαθέτουν προϊόντα τοπικών επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «καλαθιού» για την εβδομάδα 11.1.2023-17.1.2023 παρατηρούνται τα ακόλουθα: επώνυμο στιγμιαίο καφέ διαθέτουν μέσω του «καλαθιού» μόνο έξι αλυσίδες από τις συνολικά 17 που συμμετέχουν και από τις μεγάλες μόνο μία, επώνυμο αλεύρι διαθέτουν μόνο τέσσερις αλυσίδες, επώνυμο ρύζι μόνο πέντε και καμία από τις μεγάλες, επώνυμα μακαρόνια διαθέτουν 9 αλυσίδες, αλλά μόνο δύο από τις μεγάλες. Επώνυμο φρέσκο γάλα στο «καλάθι» έχουν συμπεριλάβει 11 αλυσίδες και πρόκειται κυρίως για το γάλα μιας βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, ενώ επώνυμα όσπρια έχουν συμπεριλάβει στα «καλάθια» τους 9 αλυσίδες. Στην πλειονότητα πρόκειται για προϊόντα μικρότερων προμηθευτών και όχι των κορυφαίων εταιρειών της κατηγορίας.

Δείτε επίσης