Οικονομία

Market Pass: Αναλυτικός οδηγός με 14 ερωταπαντήσεις - Πρώτες πληρωμές στις 3 Μαρτίου

Ποιά είναι η διαδικασία και τα εισοδηματικά κριτήρια - 28 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι αιτήσεις - Tα «κλειδιά» και τα μυστικά για να λάβετε την ενίσχυση

Market Pass: Αναλυτικός οδηγός με 14 ερωταπαντήσεις - Πρώτες πληρωμές στις 3 Μαρτίου
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Tην Παρασκευή 3 Μαρτίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές του Market Pass, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη.

Μιλώντας για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι δικαιούχοι που θα κάνουν αίτηση έως τις 28 Φεβρουαρίου (ανοίγει η πλατφόρμα), θα δουν στους λογαριασμούς τους θα χρήματα για τους τρεις πρώτους μήνες, στις 3 Μαρτίου.

«Μπαίνει τον άλλο μήνα και η Κάρτα Αγορών. Η ενίσχυση θα ανέρχεται στο 10% των αγορών. Οι πρώτες πιστώσεις στις 3 Μαρτίου και οι αιτήσεις στις 28 Φεβρουαρίου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Tα «κλειδιά» και τα μυστικά για να λάβετε την ενίσχυση

Το Vradini.gr παρουσιάζει ένα πλήρη και αναλυτικό οδηγό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την «επιταγή ακρίβειας».

Ποιοί δικαιούνται την ενίσχυση

Όλα τα φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ποιοί εξαιρούνται

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου
β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Ποιό είναι το ύψος του εισοδήματος

α) έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει

β) έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα

γ) τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Δηλαδή για οικογένεια με ένα παιδί διαμορφώνεται σε 29.000 ευρώ, για δύο παιδιά σε 34.000 ευρώ, για τρία παιδιά σε 39.000 ευρώ κοκ

Ειδικά για τη μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο.

Πώς υπολογίζεται το εισόδημα

Λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021 δηλαδή στη φορολογική δήλωση που υποβλήθηκε στην εφορία του 2022 ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του (μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αποδοχές από επαγγελματική δραστηριότητα, ενοίκια κ.α) καθώς και το ύψος του εισοδήματος που καθορίζει η εφορία με τα βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη κ.α). Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Υπάρχουν περιουσιακά κριτήρια

Ναι. Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει με βάση τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Με ποιό τρόπο θα λάβω την ενίσχυση

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υποβάλλετε αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ) που δημιουργείται από την ΚτΠ Μ.Α.Ε μέχρι την 15η Μαρτίου 2023. Στην αίτηση επιλέγετε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβετε την οικονομική ενίσχυση ο οποίος μπορεί να είναι
α) σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό
β) σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος συμπληρώνοντας τον αριθμό IBAN.

Προσοχή. Σε περίπτωση που επιλέξετε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό το ποσό που θα σας καταβληθεί θα ανέρχεται στο 80% εκείνου που δικαιούστε με βάση την οικογενειακή κατάσταση

Πώς υπολογίζεται το ύψος της ενίσχυσης

Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Για ένα άτομο το ποσό της ενίσχυσης είναι 22 ευρώ το μήνα η 132 ευρώ για το εξάμηνο Φεβρουαρίου-Ιουλίου με τη ψηφιακή κάρτα. Για πίστωση στο τραπεζικό λογαριασμό σας μειώνεται κατά 20% δηλαδή στα 17,6 ευρώ το μήνα η στα 105,6 ευρώ το εξάμηνο. Για δύο άτομα ανέρχεται σε 32 ευρώ το μήνα ή 192 ευρώ στο εξάμηνο και αν κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό σε 25,6 ευρώ το μήνα η 153,6 ευρώ το εξάμηνο αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ)

Για κάθε ένα επιπλέον μέλος το ποσό της ενίσχυσης αυξάνεται κατά 10 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ το εξάμηνο.

Η οικονομικής ενίσχυση είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για ποιές αγορές ισχύει η ενίσχυση

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, δύναται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα ή λαϊκές αγορές που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων όπως παντοπωλεία, Σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων,

Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.

Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.08.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

Πώς εκδίδεται η ψηφιακή κάρτα

Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται να αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται από την Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. το σχετικό ποσό της οικονομικής ενίσχυσης. Η ανωτέρω κάρτα εκδίδεται ειδικά για το σκοπό από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό

Η είσοδος του φυσικού προσώπου - δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ) ή μέσω του vouchers.gov.gr, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, το πιστωτικό ίδρυμα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, ανά ορόσημο πληρωμής. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε δύναται να τροποποιηθεί ως προς τον αρχικώς επιλεχθέντα τρόπο καταβολής της ενίσχυσης.

Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας: α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του.

Πότε πιστώνονται τα ποσά στη ψηφιακή κάρτα;

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.

Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Ποιά είναι η διαδικασία καταβολής της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό

Μέσω της ειδικής εφαρμογής, κάθε φυσικό πρόσωπο δύναται να αιτείται την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής του, όπως αυτή διαμορφώνεται αν ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό. Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ), πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet)

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου, συμπληρώνει τον IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό αυτό.

Δίνεται η δυνατότητα για την μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης για την πίστωση της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό (α) για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου 2023, έως το πέρας της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και (β) για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Μαρτίου, έως το πέρας της 15ης Μαρτίου 2023.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης του φυσικού προσώπου και εφόσον επαληθευθεί η ιδιότητά του ως δικαιούχου και ολοκληρωθεί ο υπολογισμός του ποσού, η Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του δικαιούχου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του για τον σκοπό της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εν συνεχεία εμβάζει, στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο, ανά ορόσημο πληρωμής. Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, δε δύναται να τροποποιηθεί ως προς τον αρχικώς επιλεχθέντα τρόπο καταβολής της ενίσχυσης.

Πότε καταβάλλεται η ενίσχυση στο τραπεζικό λογαριασμό

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023. Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Η έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή πίστωσης στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να γίνει μέσω Κ.Ε.Π;

Ναι. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των Κ.Ε.Π., από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου - δικαιούχου, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων. H διαδικασία έκδοσης της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή δήλωσης του επιθυμητού τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου δύναται να πραγματοποιείται και με εξουσιοδότηση του εκπροσώπου του φυσικού προσώπου.

Υπάρχει η δυνατότητα μεταβολών στην αρχική αίτηση;

Ναι. Όσοι υποβάλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου 2023 μπορούν να μεταβάλλουν τα στοιχεία της αίτησης ή ακόμα και να ακυρώσουν την αίτηση για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 ενώ όσοι υποβάλουν αίτηση εντός Μαρτίου έως τις 15Μαρτίου 2023.

Ειδικά σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με email και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν.

Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.

Δείτε επίσης