Οικονομία

Ανακοινώνεται «επίδομα προσωπικής διαφοράς» για χιλιάδες συνταξιούχους

Τα κριτήρια, τα ποσά και οι δικαιούχοι σύμφωνα με το σχέδιο ενίσχυσης της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ανακοινώνεται «επίδομα προσωπικής διαφοράς» για χιλιάδες συνταξιούχους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σχέδιο για εφάπαξ ενίσχυση από 300 ως 400 ευρώ σε περίπου 800.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και δεν υπάγονται στις κατηγορίες που θα λάβουν αυξήσεις μέσα στο 2023 επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί και εξετάζει τις τελικές λεπτομέρειες για να ενισχύσει τους περίπου 800.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση, όπως οι πλειονότητα των συνταξιούχων, με ένα επίδομα –«δώρο» εν όψει Πάσχα– παρόμοιο με το αντίστοιχων των 250 ευρώ που έλαβαν οι συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος τα Χριστούγεννα.

Όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του υπουργείου Εργασίας, η αύξηση κατά 7,75% που θα αρχίσει να πιστώνεται από σήμερα το απόγευμα στους λογαριασμούς των περισσότερων συνταξιούχων, θα είναι «λογιστική» για όσους έχουν προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να μη δουν ουσιαστικά όφελος στους λογαριασμούς τους, όπως οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Τα εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου

Το συγκεκριμένο σχέδιο για «επίδομα προσωπικής διαφοράς» που είχε αναλύσει και αξιολογήσει το οικονομικό, σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, προέβλεπε να καταβληθεί ως εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά, αλλά μπορεί να είναι ανάλογο με αυτήν, δημιουργώντας μία ουσιαστικά διαφορά στην «τσέπη» των συνταξιούχων.

Το πρώτο και βασικό σενάριο είναι να δοθεί το ίδιο ποσό σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας.

Το δεύτερο σενάριο, που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, είναι να δοθεί κλιμακωτά «μια ενίσχυση ως 300 ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης».
Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι (700 ως 1.000 ευρώ) που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λαβουν το υψηλότερο ποσό (π.χ. 300-400 ευρώ) ενώ οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, θα λάβουν αναλογικά μικρότερο ποσό (π.χ. 150-250 ευρώ) ως «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση».

Το τρίτο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να λαβουν επίδομα 250-300 ευρώ και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρών το οποίο καταβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΙΝΑΚΕΣ - ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Τα κριτήρια και οι πρακτικές δυσκολίες

Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το «ξεκαθάρισμα των προσωπικών διαφορών» είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξης των 5 και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση.

Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά, θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, μπορεί να είναι 250 ή 300 ευρώ.

Πρακτικά, αφού πληρωθούν οι αυξήσεις θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι την διατηρούν.

Η νέα ημερομηνία της ανακοίνωσης

Μία σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το σημερινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου» αφορά στον χρονικό ορίζοντα λήψης των τελικών αποφάσεων και της ανακοίνωσης της απόφασης από τον πρωθυπουργό. Αν και αναφέρεται πως «το βέβαιο είναι ότι το θέμα της ενίσχυσης των συνταξιούχων που λαμβάνουν προσωπική διαφορά και εξαιρούνται των αυξήσεων είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης και μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνει γνωστός ο τρόπος που θα ενισχυθούν», λόγω των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων η ανακοίνωση θα...επιταχυνθεί.

Έτσι, το σχέδιο για το εφάπαξ «επίδομα προσωπικής διαφοράς», το οποίο ήταν να ανακοινωθεί επίσημα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Παρασκευή, είναι πλέον πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες ή το αργότερο εντός του 24ωρου.

Δείτε επίσης