Οικονομία

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Από 300 ως 400 ευρώ όσοι συνταξιούχοι δεν λάβουν αύξηση

Τα ποσά των δικαιούχων με αναλυτικά παραδείγματα για κάθε περίπτωση σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης

Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Από 300 ως 400 ευρώ όσοι συνταξιούχοι δεν λάβουν αύξηση
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει επίσημα το σχέδιο για την καταβολή εφάπαξ «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» σε χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν την λεγόμενη «προσωπική διαφορά» αλλά δεν υπάγονται στις κατηγορίες που θα λάβουν αυξήσεις μέσα στο 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά σε περίπου 800.000 συνταξιούχους οι οποίοι θα λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα, το οποίο θα κυμαίνεται από 300 ευρώ ως 400 ευρώ, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να καλυφθούν όλες οι περιπτώσεις δικαιούχων και να μην μείνουν εκτός του μέτρου συνταξιούχοι που έχουν τις προϋποθέσεις.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο είχε αναλυθεί και επεξεργαστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσον αφορά στο δημοσιονομικό κόστος και αρχικά υπήρχε η πρόταση να ανακοινωθεί επίσημα εντός του Φεβρουαρίου με αξιολόγηση των συνθηκών στην ελληνική αγορά και τις διεθνείς εξελίξεις.

Όμως, τελικά το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως κατέληξε πριν από λίγες ημέρες οριστικά στην απόφαση πως αυτή ήταν η κατάλληλη χρονική συγκυρία και γι' αυτό η ανακοίνωση είχε προσδιοριστεί για την Παρασκευή το πρωί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Δεν αποκλείεται δηλαδή μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση δυσπιστίας από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η ανακοίνωση να γίνει ακόμα και μέσα στις επόμενες ώρες.

Η αρχικό σχέδιο, η ανάλυση και οι τελικές αποφάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί όλες τις λεπτομέρειες για να ενισχύσει τους περίπου 800.000 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση, όπως οι πλειονότητα των συνταξιούχων, με ένα επίδομα –«δώρο» εν όψει Πάσχα– παρόμοιο με το αντίστοιχων των 250 ευρώ που έλαβαν οι συνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες πολιτών χαμηλού εισοδήματος τα Χριστούγεννα. Κι αυτό για να «διορθωθεί» μια κατάσταση που επηρέαζε ένα σημαντικό αριθμό συνταξιούχων και απασχολούσε εδώ και αρκετό καιρό το Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση, η οποία αναζητούσε την καλύτερη δυνατή λύση.

Το πρόβλημα ήταν πως η αύξηση κατά 7,75% που έχει αρχίσει ήδη να πιστώνεται από χθες στους λογαριασμούς των περισσότερων συνταξιούχων, για όσους έχουν προσωπική διαφορά θα ήταν επί της ουσίας «λογιστική», με αποτέλεσμα να μη εμφανίζεται στους λογαριασμούς τους ως ουσιαστική καταβολή, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Τα εναλλακτικά σενάρια του σχεδίου

Το συγκεκριμένο σχέδιο για «επίδομα προσωπικής διαφοράς» που είχε αναλύσει και αξιολογήσει το οικονομικό, σύμφωνα με έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες, προέβλεπε να καταβληθεί ως εφάπαξ ενίσχυση με κλιμακούμενο ποσό στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Είναι χαρακτηριστικό πως το επίδομα δεν θα καλύπτει την προσωπική διαφορά, αλλά μπορεί να είναι ανάλογο με αυτήν, δημιουργώντας μία ουσιαστικά διαφορά στην «τσέπη» των συνταξιούχων.

Το πρώτο και βασικό σενάριο είναι να δοθεί το ίδιο ποσό σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα από την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας.

Το δεύτερο σενάριο, που είχε επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, είναι να δοθεί κλιμακωτά «μια ενίσχυση ως 300 ή 400 ευρώ ανάλογα με το ποσό της σύνταξης».
Για παράδειγμα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι (700 ως 1.000 ευρώ) που θα μείνουν χωρίς αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, θα λαβουν το υψηλότερο ποσό (π.χ. 300-400 ευρώ) ενώ οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, θα λάβουν αναλογικά μικρότερο ποσό (π.χ. 150-250 ευρώ) ως «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, «το κριτήριο που θα καθορίσει και τους δικαιούχους είναι πόσοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά μετά την αύξηση κατά 7,75% και πόσοι θα διατηρήσουν προσωπική διαφορά παρά την αύξηση».

Το τρίτο σενάριο είναι να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και να λαβουν επίδομα 250-300 ευρώ και οι συνταξιούχοι πάνω από τα 800 ευρώ οι οποίοι είχαν αποκλειστεί από την «επιταγή ακρίβειας» των 250 ευρών το οποίο καταβλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

ΠΙΝΑΚΕΣ - ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Τα κριτήρια και οι πρακτικές δυσκολίες

Το πρόβλημα που ενδέχεται να παρουσιαστεί με το «ξεκαθάρισμα των προσωπικών διαφορών» είναι ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι με οριακή αύξηση της τάξης των 5 και 10 ευρώ μετά το μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς, οι οποίοι θα αποκλειστούν από την ενίσχυση που εξετάζεται για όσους δεν πάρουν αύξηση.

Στην πράξη κάποιοι συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά με οριακό κέρδος που μπορεί να είναι μικρότερο από το επίδομα που εξετάζεται. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με καθαρή αύξηση 10 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά, θα κερδίσει 120 ευρώ για όλο το 2023, ενώ το επίδομα που εξετάζεται για όσους δεν ξεπεράσουν την προσωπική διαφορά, μπορεί να είναι 250 ή 300 ευρώ.

Πρακτικά, αφού πληρωθούν οι αυξήσεις θα είναι ξεκάθαρο πόσοι θα έχουν μηδενίσει την προσωπική διαφορά και πόσοι την διατηρούν. Όμως, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εφάπαξ καταβολή του «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» σε όλους τους δικαιούχους, με βάση τα κριτήρια που θα ανακοινωθούν επίσημα μέσα στις επόμενες ώρες, μαζί με τις απαραίτητες διευκρινίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

Δείτε επίσης