Οικονομία

Άνοιξε το «παράθυρο» για μέτρα ο Σταϊκούρας - Αποφάσεις τον Φεβρουάριο

«Εκτιμούμε ότι ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Άνοιξε το «παράθυρο» για μέτρα ο Σταϊκούρας - Αποφάσεις τον Φεβρουάριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τον Φεβρουάριο πιθανότατα θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον παρεμβάσης στήριξης των ευάλωτων, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες παρεμβάσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο Action24, περιέγραψε τι έχει γίνει από την κυβέρνηση ως τώρα και αν υπτάρχουν περαιτέρω δυνατότητες.

Ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι δόθηκαν 2,5 δισ. ως τώρα. «Αυξήθηκαν σημαντικά οι συντάξεις, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν για πρώτη φορά αύξηση του μισθού τους» είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Πού βρισκόμαστε τώρα; Υλοποιούμε τα μέτρα που είχαμε ανακοινώσει και προσπαθούμε να βρούμε δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες παρεμβάσεις».

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε μάλιστα το χρονικό πλαίσιο: «Εκτιμούμε ότι ο επιλέον χώρος θα δημιουργηθεί τον Φεβρουάριο» είπε και εξήγησε γιατί:

Διότι τελικά το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα πήγαν ακόμη καλύτερα από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Φαίνεται η τιμή του φυσικού αερίου θα κινηθούν - αν και υπάρχουν υψηλές αβεβαιότητα - σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι προέβλεπε ο προϋπολογισμός «Τούτων δοθέντων εκτιμούμε ότι αρχίζει να δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος που όμως θα πρέπει να είναι ασφαλής. Όταν θα το ξέρουμε θα γίνουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα θέσει τις προτεραιότητες. Θέλει σύνεση και υπευθυνότητα» ξεκαθάρισε ο κ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι στελέχη του οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως «ρεαλιστικό» ένα πακέτο νέων παροχών ύψους 500- 600 εκατ. ευρώ. Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει, ωστόσο, ότι με τις τρέχουσες τιμές στο φυσικό αέριο «μπορεί να είναι 700 εκατ. ευρώ ο δημοσιονομικός χώρος για ολόκληρο το έτος, αλλά με τις αβεβαιότητες ενός ολόκληρου έτους», κάνοντας εν προκειμένω πιο συντηρητικούς υπολογισμούς.

Τα ίδια στελέχη δε, επισημαίνουν ότι το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύσει να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από το κύμα της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που έχουν πληγεί περισσότερο.

Τα πιθανά σενάρια

Σύμφωνα με τα σενάρια που συζητούνται, είναι η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», τόσο πριν από το Πάσχα, όσο και πριν από τα Χριστούγεννα, αλλά και η χρηματοδότηση του «καλαθιού αγορών». Το Πάσχα πέρυσι, είχε χορηγηθεί «επιταγή ακρίβειας» ύψους 324 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό είχαν προστεθεί 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, ενώ από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το «καλάθι αγορών» και θα ακολουθήσουν έως το Πάσχα επιπλέον 500 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται- εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους- οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται να συμπεριληφθούν οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά» οι οποίοι δεν έλαβαν αύξηση στις συντάξεις τους, ώστε να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί φυσικά σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάγκη ύπαρξης εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση ένα άλλο σενάριο, συζητείται παράλληλα η επιπλέον μείωση το τρέχον έτος των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (που έχει ωστόσο υψηλό κόστος ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ), καθώς και η ενίσχυση και παράταση του «καλαθιού αγορών» κατά ένα τρίμηνο έως και τον Οκτώβριο (που θα εξαρτηθεί από την αποκλιμάκωση ή την παραμονή των τιμών στα προϊόντα στα σημερινά επίπεδα).

Δείτε επίσης