Οικονομία

«Shrinkflation»: Αλλάζουν όλα στη σήμανση στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πιο ευκρινή σήμανση ποσότητας και τιμής στα ράφια των σούπερ μάρκετ δρομολογεί το υπουργείο Ανάπτυξης

«Shrinkflation»: Αλλάζουν όλα στη σήμανση στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Πιο ευκρινείς σημάνσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ σχετικά με την ποσότητα και την τιμή των προϊόντων πρόκειται προτίθεται να επιβάλλει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς το τελευταίο διάστημα πέρα από τη συρρίκνωση των συσκευασιών, έχουν «πυκνώσει» τα φαινόμενα της αναγραφής τιμών, όχι με βάση το κιλό, αλλά με υποδιαίρεση του.

Την αλλαγή της σήμανσης – ταμπελάκια ώστε να είναι πιο αντιληπτή η σχέση ποσότητας και τιμής, προανήγγειλε στα μέσα της εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Δηλαδή η τιμή ανά προϊόν να αναγράφεται με βάση το κιλό και το λίτρο, όταν πρόκειται για προϊόντα σε υγρή μορφή.

«Εάν χρειαστεί να νομοθετήσουμε θα νομοθετήσουμε και υπενθύμισε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, συζητιέται στην Βουλή νομοσχέδιο που αφορά στην προστασίας του καταναλωτή και αν υπάρξει παρέμβαση θα ενταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι μετά την την πρακτική που υιοθέτησε μερίδα της βιομηχανίας και αφορά το φαινόμενο που διεθνώς είναι γνωστό με τον όρο «shrinkflation», δηλαδή μείωση της ποσότητας του προϊόντος στη συσκευασία που πωλείται στο ράφι, ορισμένοι λιανοπωλητές, προκειμένου να καταστήσουν ελκυστικότερα στο μάτι κάποια προϊόντα, προωθούν την πρακτική της τιμολόγησης σε υποδιαίρεση της μονάδας μέτρησης, ώστε η τελική τιμή να εμφανίζεται κατά 50% μικρότερη.

Ειδικότερα, στην ταμπέλα αντί η τιμή να αφορά το κιλό, πλέον αναγράφεται η τιμή στα 500 γραμμάρια. Ομοίως αντί για 500 γραμμ. αναγράφεται η τιμή που αντιστοιχεί στα 250 γραμμ. Για παράδειγμα, αντί για 15 ευρώ/κιλό π.χ. στη φέτα η ταμπέλα αναφέρει 7,5 ευρώ/500 γραμμ. Σημειώνεται ότι δεν πρόκειται για κάποια μη νόμιμη πρακτική, τίθεται ωστόσο θέμα επαρκούς ενημέρωσης των καταναλωτών.

Στο θέμα της αλλαγής – σμίκρυνσης των συσκευασιών από τις βιομηχανίες αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος ο οποίος επεσήμανε, ότι δεν είναι παράνομη πρακτική, αλλά πρέπει να αναγράφεται η ποιότητα του προϊόντος που περιέχει.

Παράνομο είναι στην συσκευασία να μην αναγράφονται οι πραγματικές πληροφορίες για το προϊόν (γραμμάρια ) ενώ σχετικά με την συζήτηση για το πότε υπάρχει αισχροκέρδεια όταν μικραίνει η συσκευασία ή αλλάζει η τιμή, ο γενικός γραμματέας εξήγησε ότι αυτό ορίζεται από την χονδρική τιμή που έχει αγοράσει η επιχείρηση και να υπερβαίνει τις διατάξεις για το μεικτό περιθώριο κέρδους. Αυτό, είναι ένα θέμα που υπάγεται στους ελέγχους που πραγματοποιεί η ΔΙΜΕΑ, σημείωσε.

Δείτε επίσης