Οικονομία

Μέτρα κόντρα στην ακρίβεια: 7+1 μειώσεις φόρων και 1,2 δισ. για στήριξη των πολιτών

Έκτακτα και μόνιμα μέτρα με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους ανακοινώνονται στο τέλος του Φεβρουαρίου

Μέτρα κόντρα στην ακρίβεια: 7+1 μειώσεις φόρων και 1,2 δισ. για στήριξη των πολιτών
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Κλειδώνει και ανακοινώνεται στο τέλος Φεβρουαρίου το προεκλογικό πακέτο των μέτρων με βάση το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που θα κρίνει το είδος και την έκταση των μέτρων.

Την ίδια ώρα σχεδιάζονται παρεμβάσεις με μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, που θα υλοποιηθούν σε βάθος 4ετίας. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν δημιουργήσει έναν πρώτο «κουμπαρά» με τους πόρους που περισσεύουν από το αποθεματικό για την Ενέργεια, καθώς από το 1 δισ. ευρώ θα μείνουν αδιάθετα περίπου 600 εκατ. ευρώ, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.

Αυτά τα λεφτά, σε συνδυασμό με τις υπερεισπράξεις από την ακρίβεια που φουσκώνει τα έσοδα και συμπιέζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, δημιουργούν μία δεξαμενή άνω των 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έκτακτων παροχών. Πέραν των προσωρινών παρεμβάσεων η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει και μόνιμα μέτρα, με αιχμή του δόρατος τη μείωση του φορολογικού βάρους και την ενίσχυση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Ήδη στο οικονομικό επιτελείο έχουν αρχίσει οι ασκήσεις επί χάρτου για το πακέτο και, σύμφωνα με πληροφορίες, η βεντάλια των μέτρων περιλαμβάνει:

-Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, Εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο, μέχρι το τέλος του 2023. Επισημαίνεται ότι το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

-Επέκταση της χρονικής διάρκειας του «market pass» έως τον Οκτώβριο ή και τα τέλη του έτους.

-Μείωση έμμεσων φόρων, κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών σε Εστίαση, Μεταφορές κ.λπ., καθώς και μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξης αγαθών από τον υψηλό στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ. Για τις νέες οικοδομές εξετάζεται η αναστολή μετά το 2024 του ΦΠΑ 24%, η εφαρμογή ενός μειωμένου συντελεστή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να πέσουν οι τίτλοι τέλους για το συγκεκριμένο μέτρο

-Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος, με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και «αναπροσαρμογές στη φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Στόχος είναι η ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και η παροχή κινήτρων στους φορολογούμενους να δηλώνουν στην Εφορία τα πραγματικά τους εισοδήματα, πράγμα που θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

-Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

-Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την ενεργοποίηση του νέου Περιουσιολογίου.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους, που ανέρχεται σήμερα στο 55% και για τις επιχειρήσεις στο 80%.

-Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.

Και το Πάσχα επιταγή ακρίβειας

Η στόχευση του νέου πακέτου θεωρείται δεδομένη. Η απάντηση του πρωθυπουργού, με την οποία τοποθέτησε στην κορυφή των προβλημάτων την ακρίβεια, δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές ερμηνείες. Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, επιβεβαιώνουν πως το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο. Η νέα παρέμβαση σχεδιάζεται συμπληρωματικά σε δύο κύκλους «επιταγής ακρίβειας» το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2023, και ενώ θα τρέχει από τις 3 Μαρτίου (στις τσέπες των δικαιούχων) η καταβολή των μηνιαίων ενισχύσεων για το Market Pass.

Η επιταγή ακρίβειας το περσινό Πάσχα είχε ύψος 324 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το Market Pass, και έπονται έως το Πάσχα τα πρόσθετα 500 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και στη μεσαία τάξη (το Market Pass αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί), κόντρα στον πληθωρισμό που ξεπέρασε ακόμα και το 12% το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% σε μέσα επίπεδα (6,3% στην Ευρωζώνη στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ), με την αποκλιμάκωση, όμως, να είναι αργή, ενώ η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται έως τα μέσα του 2023. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε, χθες, πως «είμαστε μακριά από μία συστηματική μείωση των τιμών στον κλάδο Τροφίμων, το ζητούμενο είναι να υπάρξει σταθεροποίηση», εξηγώντας πως ο συνδυασμός αυξανόμενων τιμών και κατανάλωσης αναδεικνύει την παράμετρο της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. «Για να ανεβαίνουν οι τιμές χωρίς να πέφτει η κατανάλωση, σημαίνει πως κάποιος αγοράζει…», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως, πως σε επιμέρους αγαθά το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί, επομένως για να περάσουν οι τιμές στο ράφι, «σημασία έχει ο ανταγωνισμός».

Δείτε επίσης