Οικονομία

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και προσλήψεις

Αυξάνονται οι αποδοχές ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και προσλήψεις
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πακέτο μέτρων πριν τις εκλογές

Μέτρα δύο ταχυτήτων βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση για μισθούς, εισφορές και συντάξεις, καθώς ένα πακέτο θα τρέξει μέχρι τις εκλογές και ένα δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Το πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνει το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, την αύξηση στον κατώτατο μισθό, αλλά, πιθανότατα, και ένα «Δώρο» Πάσχα κατά τα πρότυπα της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, στα «σκαριά» βρίσκεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μέτρο που πρόκειται να τρέξει το 2024.

Αναλυτικά οι κινήσεις της κυβέρνησης θα ξεδιπλωθούν σε τέσσερις βασικούς άξονες:

-Μισθοί. Μέχρι τις 10 Μαρτίου θα κλειδώσει η αύξηση που θα δοθεί τον Απρίλιο στον κατώτατο μισθό, που, όπως φαίνεται, θα σπάσει το φράγμα των 780 ευρώ. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα, από το 2024.

-Συντάξεις. Χρειάστηκαν 12 χρόνια για να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, με το ποσοστό της ενίσχυσης να διαμορφώνεται στο 7,75%. Οι αυξήσεις δόθηκαν με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου (που προκαταβάλλονται), ενώ τον επόμενο μήνα –με τις συντάξεις του Μαρτίου– θα δοθούν και τα αναδρομικά του Ιανουαρίου.

-Εισφορές. Στα «σκαριά» είναι σχέδιο για το «ψαλίδισμα» σε δόσεις των ασφαλιστικών εισφορών.

-Ενίσχυση της απασχόλησης. Μία σειρά δράσεων τρέχει για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και «μπόνους» 300 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης.

Νέος κατώτατος μισθός 

Την 1η Απριλίου θα μπει σε εφαρμογή ο νέος κατώτατος μισθός, με την κυβέρνηση να μιλά για σημαντική ενίσχυση. Το βασικό σενάριο προβλέπει μία αύξηση κοντά στο 10%, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα ο κατώτατος μισθός να σπάσει το φράγμα των 780 ευρώ (υπάρχουν κάποια σενάρια ακόμα και για 800 ευρώ). Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία πολύπλοκη εξίσωση, καθώς πρέπει να ληφθεί υπόψη μία σειρά οικονομικών δεδομένων, όπως, για παράδειγμα, ο πληθωρισμός. 

Ουσιαστικά, πρώτα θα συνταχθεί η ετήσια έκθεση από εξειδικευμένους επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς, και ακολούθως θα γίνει η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης. Το τελικό ύψος θα αποφασιστεί μέχρι τις 10 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, και ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι. 

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Παράταση παίρνει για τέσσερις μήνες το πρόγραμμα «Προώθηση της Απασχόλησης μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα». Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αφορά στην απασχόληση ανέργων σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλους Φορείς. Να σημειωθεί εδώ πως όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, η πρόσθετη χρηματοδότηση θα είναι της τάξης των 42 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, αν και το τρέχον πρόγραμμα απευθυνόταν σε 25.000 ωφελούμενους ανέργους, εντούτοις το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οδήγησε στην κάλυψη 19.148 θέσεων. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση της εν λόγω παράτασης. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ είναι η ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση, κυρίως, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού (για παράδειγμα, μακροχρόνια άνεργοι, άνεργοι με χαμηλά προσόντα).

Παράλληλα, το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στην αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, ώστε οι συμμετέχοντες να ενισχύονται κατά τη διαδικασία ένταξής τους στην αγορά εργασίας, αλλά και να διασφαλίζεται η παροχή ποιοτικότερων και αποτελεσματικότερων υπηρεσιών στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Μείωση εισφορών

Μία νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών «ψήνεται», και ήδη εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι, για την έκταση της νέας περικοπής. Με βάση το κεντρικό σενάριο, στόχος είναι το «ψαλίδι» στις ασφαλιστικές εισφορές να ξεπεράσει μετά το 2024 τις δύο ποσοστιαίες μονάδες, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία… πρόγευση φέτος και να υπάρξει μία περικοπή της τάξης των 0,6 ποσοστιαίων μονάδων. 

Υπενθυμίζεται πως  η συνολική μείωση του βάρους για ασφαλισμένους και εργοδότες –μέσω της μείωσης των εισφορών– κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας ανέρχεται ήδη στις 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το κατά πόσο θα υπάρξει φέτος μία ακόμα περικοπή συνδέεται και με τον κατώτατο μισθό, καθώς στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να ελαφρύνουν τις επιχειρήσεις (αφού έχει πέρσι υπάρξει διπλή αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό και τον Απρίλιο θα έρθει μία ακόμα αύξηση).

«Ξεπάγωσαν» οι συντάξεις 

Ύστερα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια «ξεπάγωσαν» οι συντάξεις για 1,7 εκατ. άτομα και οι αυξήσεις που έχουν δοθεί  είναι της τάξης του 7,75%. Παράλληλα, στο τέλος Φεβρουαρίου, με τις συντάξεις του Μαρτίου (που υπενθυμίζεται πως προκαταβάλλονται) θα δοθούν και αναδρομικά ενός μήνα (για τον Ιανουάριο). Σύμφωνα με τα  στοιχεία του υπουργείου Εργασίας: 

1) Αύξηση της τάξεως του 7,75% βλέπουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7%, ανάλογα με το ύψος της Προσωπικής Διαφοράς που διαθέτουν.

2) Συνολικά 912.644 συνταξιούχοι είδαν ήδη μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

3) Σε 1.206.624 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έλαβαν το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα. 

4) Συνολικά 231.655 συνταξιούχοι είδαν ήδη την 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση.

Τι ισχύει με την Προσωπική Διαφορά

Διαφορετικές ταχύτητες υπάρχουν για τους συνταξιούχους που έχουν Προσωπική Διαφορά, και στην κυβέρνηση εξετάζουν μία έκτακτη ενίσχυση για όσους δεν θα πάρουν αυξήσεις. Ειδικότερα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μικρή Προσωπική Διαφορά θα δουν ένα τμήμα της αύξησης να αξιοποιείται για να εξαφανιστεί η διαφορά, και το υπόλοιπο θα το δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Ωστόσο, όσοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά θα δουν τις αυξήσεις να μένουν αυτή τη χρονιά στα χαρτιά, και τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν οι αυξήσεις για να εξαφανιστεί αυτή. Αφού αυτό συμβεί, θα δουν τα χρήματα να πιστώνονται κανονικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 910.000 συνταξιούχοι διαθέτουν σήμερα Προσωπική Διαφορά σε σύνολο 2.630.000 συνταξιούχων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι άγγιζαν το 2019 το 1,5 εκατ., αλλά, πλέον, έχουν μειωθεί κατά 600.000 περίπου.

Με την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση, 280.000 από αυτούς εξάλειψαν την Προσωπική τους Διαφορά και είδαν αυξήσεις. Και επιπλέον, άλλοι 320.000 περίπου, τη μηδενίζουν με τις αυξήσεις του 7,75% που έχουν δοθεί τις τελευταίες ημέρες, και  θα δουν και αυτοί κάποιες αυξήσεις. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μία έκτακτη ενίσχυση πριν από το Πάσχα στους συνταξιούχους, που έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά και δεν θα δουν «ζεστό χρήμα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Παραδείγματα για συνταξιούχους

Ενδεικτικά παραδείγματα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Ειδικότερα, προβλέπονται τα εξής: 

-Συνταξιούχος λαμβάνει το μήνα 850 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ. Αυτό πρακτικά οδηγεί σε ένα ετήσιο όφελος 792 ευρώ.

-Συνταξιούχος λαμβάνει σήμερα σύνταξη 900 ευρώ και δηλώνει εισοδήματα από άλλες πηγές 6.200 ευρώ, συνολικά, το έτος. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75% και το όφελος από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 906 ευρώ (δηλαδή 840 ευρώ από την αύξηση 7,75% και 66 ευρώ από την κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς).

-Συνταξιούχος λαμβάνει το μήνα 750 ευρώ. Με την εφαρμογή της αύξηση του 7,75% το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο 696 ευρώ. Παράλληλα, ο συνταξιούχος δικαιούταν και έλαβε την έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ καθώς οι συντάξιμες αποδοχές του δεν ξεπερνούν τις 9.600 ευρώ το χρόνο. Με το συνυπολογισμό και των δύο αυξήσεων στις αποδοχές του, προκύπτει πως το συνολικό ετήσιο όφελος ανέρχεται στα 946 ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μία επιπλέον σύνταξη.

-Συνταξιούχος με 70 ευρώ θετική προσωπική διαφορά λαμβάνει καθαρή σύνταξη το μήνα 560 ευρώ. Η αύξηση του 7,75% μειώνει σημαντικά την Προσωπική Διαφορά, ωστόσο δεν την υπερκαλύπτει. Λόγω εισοδήματος κάτω των 9.600 ευρώ το χρόνο, ο συνταξιούχος έλαβε την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ. Παράλληλα θα δει να μειώνεται κατά 42 ευρώ η Προσωπική του Διαφορά και θα μπορέσει να δει ταχύτερα πραγματικές αυξήσεις στην τσέπη του στο μέλλον. 

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο 

Το ποσό των 500 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για ένα μισθολόγιο στο Δημόσιο το 2024, με βάση τα όσα σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το υπό επεξεργασία σχέδιο, οι βασικοί μισθοί θα αναπροσαρμοστούν σε όλα τα κλιμάκια, με το όφελος να είναι μεγαλύτερο για όσους βρίσκονται χαμηλότερα στη  μισθολογική κλίμακα. Επίσης, λόγω της αύξησης των επιδομάτων ευθύνης περισσότερο ωφελημένοι θα είναι οι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης.

Αυτό, μεταξύ άλλων, αφορά ειδικούς και γενικούς γραμματείς, γενικούς διευθυντές, διευθυντές, τμηματάρχες κ.ά. Να σημειωθεί πως οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ έχουν δει ήδη μία πρώτη αύξηση στα εισοδήματά τους, καθώς καταργήθηκε από την 1η Ιανουαρίου η Εισφορά Αλληλεγγύης. 

Αυξημένοι μισθοί

Στις υπηρεσίες της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης ο ελάχιστος μισθός που καταβάλλεται σε νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο του κλάδου της Υποχρεωτικής Εκπαιδεύσεως (Υ.Ε.) ανέρχεται σε 780 ευρώ το μήνα. Εκτιμάται ότι οι αυξήσεις των μηνιαίων βασικών μισθών στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια θα υπερβούν τα 60 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και μέχρι τα 100 ευρώ μηνιαίως.

Διαγωνισμός προσλήψεων 

Ένας ενιαίος διαγωνισμός θα εφαρμοστεί για τις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Με βάση τον σχεδιασμό, ο εν λόγω διαγωνισμός πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο μένει να κλειδώσει η τελική ημερομηνία (καθώς έχουν συζητηθεί εναλλακτικά σενάρια). Ουσιαστικά για πρώτη φορά θα υπάρξει μία ενιαία διαδικασία που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες συνολικά του δημόσιου τομέα.

«Μπόνους»  σε ανέργους

Το πόσο των 300 ευρώ θα πάρουν μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, και η σχετική πλατφόρμα για την εφάπαξ χρηματική παροχή που θα καταβάλει η ΔΥΠΑ, έχει ενεργοποιηθεί. Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που πληρούν όλες τις εξής προϋποθέσεις:
- Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και, κατόπιν, καταρτίσουν Ψηφιακό
Ατομικό Σχέδιο Δράσης

-Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμους, 24.000 ευρώ για έγγαμους, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 27.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Όπως ανακοινώθηκε, η διαδικασία για την καταβολή της παροχής έχει ως εξής:

-Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ephapax-khrematike-parokhe-gia-anergous.

-Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.

-Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα, καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ).

-Η καταβολή της παροχής γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ. Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, θα εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και θα επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία. Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.

Δείτε επίσης