Οικονομία

Και το Πάσχα επιταγή ακρίβειας

Δύο κύκλοι «επιταγής ακρίβειας» το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2023 και ενώ θα τρέχει από τις 3 Μαρτίου η καταβολή των ενισχύσεων για το Market Pass

Και το Πάσχα επιταγή ακρίβειας
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η στόχευση του νέου πακέτου θεωρείται δεδομένη. Η απάντηση του πρωθυπουργού, με την οποία τοποθέτησε στην κορυφή των προβλημάτων την ακρίβεια, δεν αφήνει περιθώρια για εναλλακτικές ερμηνείες.

Αρμόδιες πηγές, παράλληλα, επιβεβαιώνουν πως το νέο πακέτο παροχών θα στοχεύει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας για συγκεκριμένες ομάδες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Η νέα παρέμβαση σχεδιάζεται συμπληρωματικά σε δύο κύκλους «επιταγής ακρίβειας» το Πάσχα και τα Χριστούγεννα του 2023, και ενώ θα τρέχει από τις 3 Μαρτίου (στις τσέπες των δικαιούχων) η καταβολή των μηνιαίων ενισχύσεων για το Market Pass.

Η επιταγή ακρίβειας το περσινό Πάσχα είχε ύψος 324 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστέθηκαν 500 εκατ. ευρώ τα περασμένα Χριστούγεννα, από τον Μάρτιο θα αρχίσουν να καταβάλλονται 650 εκατ. ευρώ για το Market Pass, και έπονται έως το Πάσχα τα πρόσθετα 500 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση θα έχει καταβάλει κοντά στα 2 δισ. ευρώ σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και στη μεσαία τάξη (το Market Pass αφορά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί), κόντρα στον πληθωρισμό που ξεπέρασε ακόμα και το 12% το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, ο πληθωρισμός το 2023 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% σε μέσα επίπεδα (6,3% στην Ευρωζώνη στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ), με την αποκλιμάκωση, όμως, να είναι αργή, ενώ η ΕΚΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ευρωζώνη θα συνεχίσει να αυξάνεται έως τα μέσα του 2023. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε, χθες, πως «είμαστε μακριά από μία συστηματική μείωση των τιμών στον κλάδο Τροφίμων, το ζητούμενο είναι να υπάρξει σταθεροποίηση», εξηγώντας πως ο συνδυασμός αυξανόμενων τιμών και κατανάλωσης αναδεικνύει την παράμετρο της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

«Για να ανεβαίνουν οι τιμές χωρίς να πέφτει η κατανάλωση, σημαίνει πως κάποιος αγοράζει…», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε όμως, πως σε επιμέρους αγαθά το κόστος παραγωγής έχει μειωθεί, επομένως για να περάσουν οι τιμές στο ράφι, «σημασία έχει ο ανταγωνισμός».

Δείτε επίσης