Οικονομία

Στα «σκαριά» τρία νέα «καλάθια» - Έτοιμο πριν την Καθαρά Δευτέρα το πρώτο

Ποια είναι, τι θα περιλαμβάνουν και πότε θα τεθούν σε ισχύ - Παρατείνεται έως τον Ιούνιο το «καλάθι του νοικοκυριού»

Στα «σκαριά» τρία νέα «καλάθια» - Έτοιμο πριν την Καθαρά Δευτέρα το πρώτο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ίδια πρακτική με αυτή της περιόδου των Χριστουγέννων θα ακολουθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το καλάθι του νοικοκυριού εν όψει της Σαρακοστής και του Πάσχα.

Ειδικότερα, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκρινε, από τα μηνύματα που έλαβε από την αγορά ως επιτυχημένη την εφαρμογή του εορταστικού καλαθιού και του καλαθιού του Άη Βασίλη, προετοιμάζει ένα καλάθι για τη Σαρακοστή, ένα επίσης Πασχαλινό καλάθι καθώς και ένα καλάθι παιχνιδιών για τα παιδιά.

Μάλιστα ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα επιδιώξει με κάθε τρόπο (πέρα από τη χορήγηση του market pass) τη μέγιστη οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών, παρότι εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξει σίγουρα αποκλιμάκωση των τιμών.

Δεν αρκεί από μόνη της η αποκλιμάκωση (των τιμών) επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου, τονίζοντας ότι η παρέμβαση στην αγορά με τη δημιουργία επιμέρους καλαθιών θα ενισχύσει περισσότερο τον ανταγωνισμό μεταξύ του λιανεμπορίου αλλά και των καταστημάτων παιχνιδιών, με αποτέλεσμα το όφελος για το καταναλωτικό κοινό, να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Το καλάθι της Σαρακοστής αναμένεται να είναι έτοιμο τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου, λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα. Παράλληλα, όσο πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, σε αυτό θα ενταχθούν και προϊόντα που αφορούν το εορταστικό τραπέζι, το οποίο θα εξελιχθεί σε καλάθι του Πάσχα, ενώ παράλληλα θα υπάρχει και το καλάθι των παιχνιδιών.

Σε ό,τι αφορά το καλάθι της Σαρακοστής, είναι προφανές ότι αυτό θα περιέχει συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων τα οποία αφορούν την περίοδο της νηστείας. Με την πάροδο της Σαρακοστής, τα προϊόντα αυτά θα «βγουν» από το καλάθι και θα προστεθούν αυτά για το πασχαλινό τραπέζι.

Ωστόσο, για το τελευταίο, υπάρχει προβληματισμός για το αν είναι εφικτό να περιλαμβάνει και αμνοερίφια, τα οποία όπως προβλέπεται ήδη από τώρα θα είναι σε ιδιαίτερα αυξημένες τιμές.

Επιπλέον για τη συμπερίληψή τους, θα παίξει ρόλο και η στάση των κτηνοτρόφων και των συνοικιακών κρεοπωλών, οι οποίοι αν επιβληθεί η υποχρεωτικότητα ένταξης στο καλάθι των σούπερ μάρκετ και των αμνοεριφίων, θα εκληφθεί ως αθέμιτος ανταγωνισμός.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, η πρωτοβουλία για το καλάθι του νοικοκυριού, θα πάρει παράταση μέχρι και τον Ιούνιο προκειμένου να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο είχε υπολογιστεί αρχικά να διαρκέσει έως και τον τέλος Μαρτίου. Συνεπώς, στο επόμενο διάστημα, αναμένεται η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να επιτραπεί η παράταση του μέτρου.

Δείτε επίσης