Οικονομία

Έξι ελεγκτικά κέντρα βάζουν μπλόκο στις υπόγειες συναλλαγές

Νέα «όπλα» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Αλλάζουν οι κανόνες στα ραντεβού εφοριακών με πολίτες για ελέγχους - Ποιες υποθέσεις μπαίνουν στο στόχαστρο

Έξι ελεγκτικά κέντρα βάζουν μπλόκο στις υπόγειες συναλλαγές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σε μία προσπάθεια να βάλει τέλος σε φαινόμενα υπόγειων συναλλαγών μεταξύ φορολογικών αρχών και φορολογούμενων η ΑΑΔΕ αλλάζει τους κανόνες στα ραντεβού για φορολογικές υποθέσεις τα οποία πλέον θα πραγματοποιούνται στα νέα Ελεγκτικά Κέντρα και σε «γυάλινα» δωμάτια όπου ο ελεγχόμενος θα προσέρχεται κατόπιν ραντεβού και ο εφοριακός υπάλληλος θα τον συναντά με ένα τάμπλετ στα χέρια.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εγκαινιάζοντας το 2ο Ελεγκτικό Κέντρο στο Μοσχάτο, ενώ ήδη λειτουργούν τα άλλα 3 σε Κεραμικό, Χαλάνδρι, Πειραιά και άλλα 2 στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι βούληση της φορολογικής διοίκησης είναι να κυριαρχήσουν οι κανόνες της διαφάνειας και ασφάλειας δικαίου στις σχέσεις της με τους φορολογούμενους. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας επεσήμανε τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι επιστρέφονται στην κοινωνία» ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι στρατηγικός στόχος είναι η αλλαγή του μοντέλου των φορολογικών ελέγχων.

Οι επισκέψεις των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων στα Ελεγκτικά Κέντρα (ΕΛΚΕ) γίνονται πλέον μόνο μετά από ψηφιακά προγραμματισμένο ραντεβού. Τα ραντεβού προγραμματίζονται μέσω της εφαρμογής «Τα Ραντεβού μου» με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), καταχωρώντας και τον αριθμό της εντολής ελέγχου, βάσει της οποίας καλείται ο ελεγχόμενος.

Το σχέδιο δράσης προβλέπει ότι τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα θα επιλέγουν με μόρια βαρύτητας τις φορολογικές υποθέσεις που λιμνάζουν στις Εφορίες και θα αξιολογούν ποιες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα με στόχο να μεγιστοποιήσουν τα φορολογικά έσοδα με το πήχη να έχει ανέβει πάνω από τα 58 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα θα επικεντρωθούν:

1.Στη συμμόρφωση των φορολογούμενων

2.Στον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί

3.Στη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛΚΕ αλλά και στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων.

4. Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

- Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

- Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

- Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

- Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

-Σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι θα επιστρέφονται στην κοινωνία» ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε την βούληση για εμπέδωση των κανόνων φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας.

Δείτε επίσης