Οικονομία

Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου o OPEK+

Η άρση μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊύ στις 8 Ιανουαρίου στην Κίνα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτηση

Διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου o OPEK+
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αμετάβλητη αποφάσισε να διατηρήσει την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ+, μετά από πρόταση της αρμοδιας επιτροπής για αναμονή περαιτέρω στοιχείων σε ό,τι αφορά τη ζήτηση στην Κίνα και τη ρωσική παραγωγή.

Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες είχαν αποφασίσει τον Οκτώβριο να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής από το 2020 και συγκεκριμένα κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με στόχο τη συγκράτηση της διολίσθησης των τιμών εν μέσω συρρίκνωσης της διεθνούς οικονομίας.

Advertisement

Η άρση μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊύ στις 8 Ιανουαρίου στην Κίνα έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, ιδίως λόγω της ανάκαμψης του ταξιδιωτικού κλάδου.

Μάλιστα οι πτήσεις εντός Κίνας αυξήθηκαν κατά 80% από την αρχή του μήνα.

Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα για την ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.

Η πετρελαϊκή αγορά παρουσιάζει έντονες διακυμάνσεις από την αρχή του έτους, καθώς οι διεθνείς τιμές επανήλθαν στα επίπεδα πριν το «ράλι» στα μέσα του Ιανουαρίου

Και παρά την «αύξηση» της ζήτησης που βλέπεουν επενδυτικοί οίκοι όπως Goldman Sachs, η Trafigura και άλλοι παράγοντες ο ΟΠΕΚ+ παραμένει επιφυλακτικός.

Μετά τη διαρροή της σημερινής απόφασης, οι τιμές παρουσιάζουν μικρές μεταβολές, με το μπρεντ να κινείτια λίγο πάνω από τα 85,33 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 79 δολάρια, με μικρές διακυμάνσεις.

Δείτε επίσης