Οικονομία

«Κατέβασε ταχύτητα» η Fed - Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%

Στέλνοντας το μήνυμα πως θα μετριάσει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

«Κατέβασε ταχύτητα» η Fed - Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Κατέβασε ταχύτητα» η Fed στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων στέλνοντας το μήνυμα πως θα μετριάσει την επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες οικονομολόγων και επενδυτών, επιβραδύνοντας εκ νέου τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, κάτι για το οποίο είχαν προϊδεάσει και τα πρακτικά της Επιτροπής από τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Advertisement

Η FOMC προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος του 4,50%-4,75%, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τη σταθερή δέσμευσή της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, δίνοντας παράλληλα σήμα ότι με ανάλογο ρυθμό πρόκειται να κινηθεί και στη συνέχεια.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός των αυξήσεων θα είναι ο κατάλληλος από εδώ και πέρα προκειμένου να επιτευχθεί ένα αρκετά περιοριστικό επίπεδο που θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις των κινήσεων αυτών στις οικονομικές προοπτικές και επαναλαμβάνει ότι θα είναι έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της.

Σημειώνεται ότι είναι η όγδοη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων που έχει κάνει η Fed από πέρυσι τον Μάρτιο, όταν και ξεκίνησε ο τρέχον κύκλος σύσφιξης, με το επιτόκιο αναφοράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να βρίσκεται πλέον μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το "ταβάνι” που έθεσε στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου για εύρος επιτοκίων 5%-5,25%.

Δείτε επίσης