3+1 μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων - Ποιοι πάνε ταμείο
Φεβρουάριος ο μήνας ορόσημο, όποτε και αναμένεται να «κλειδώσει» το πλαίσιο για τις έκτακτες και μόνιμες παροχές στο δρόμο προς τις κάλπες

Ανοίγει περαιτέρω η βεντάλια των μέτρων στήριξης των συνταξιούχων η κυβέρνηση, τη στιγμή που ο Φεβρουάριος θεωρείται ο μήνας ορόσημο, όποτε και αναμένεται να «κλειδώσει» το πλαίσιο για τις έκτακτες και μόνιμες παροχές στο δρόμο προς τις κάλπες, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρχές του Μαρτίου.
Σε αυτή τη φάση, ήδη οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πως βγαίνουν κερδισμένοι από τουλάχιστον τέσσερις παροχές, ορισμένες εξ αυτών μάλιστα έχουν ήδη γνωστοποιηθεί: το έναντι των 100 ευρώ για την επικουρική σύνταξη, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν έλαβαν αυξήσεις στις συντάξεις, το market pass κόντρα στις υψηλές τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, καθώς και η πιθανή επιταγή ακρίβειας το Πάσχα. Στο... βάθος ολοένα και να «φουντώνουν» τα σενάρια για αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.
Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα «δώρα» έχουν ως εξής:
Προκαταβολή για τις εκκρεμείς εποκουρικές
Η πρώτη παροχή αφορά στην χορήγηση προκαταβολής και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Δικαιούχοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν την επικουρική.
Αυτή η κατηγορία θα λάβει έως τις 15 Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023.
Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).
Για παράδειγμα:
-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
-Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.
Πάσχα με «επιταγής ακρίβειας»
Στο «τραπέζι», όπως λένε οι πληροφορίες, παραμένει, κερδίζοντας πόντους, το σενάριο για τη χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, τη λεγόμενη «επιταγής ακρίβειας», πριν από το Πάσχα.
Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται - εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους - οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Η επιταγή, πιθανότατα ύψους 300 ευρώ θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια σε συνταξιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ.
Το «δώρο» της προσωπικής διαφοράς
Οι δικαιούχοι του μπόνους που εξετάζεται να δοθεί επίσης πριν από το Πάσχα, είναι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι, 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:
-Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά
-Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 - 1.000 ευρώ.
-Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.
*Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι' αυτούς στο μέλλον.
Market pass - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των δικαιούχων του market pass, με τις πρώτες καταβολές να αναμένονται στις 3 Μαρτίου.
Δικαιούχοι της ενίσχυσης ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών είναι βεβαίως και οι συνταξιούχοι που πληρούν τα κριτήρια ένταξης. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Η πληρωμή θα γίνει με δυο ταχύτητες, ανάλογα με το αν επιλέξει ο δικαιούχος πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή κάρτα στο κινητό του κατά τα πρότυπα του fuel pass και freedom pass.
Όσοι υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα πληρωθούν στις 3 Μαρτίου 2πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023.
Αντίστοιχα, όσοι καθυστερήσουν και υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός Μαρτίου (1-15/3) θα πληρωθούν την διπλή ενίσχυση για Φεβρουάριο και Μάρτιο έως τις 20 Μαρτίου.
Από κει και πέρα, οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται μήνα - μήνα, μέχρι και τον Ιούλιο, εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.
Για όσους υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση εντός Μαρτίου η πρώτη πληρωμή θα γίνει όχι 1 έως 3 Μαρτίου αλλά από 15 έως 20/3 με τα ίδια ποσά και οι υπόλοιπες πληρωμές ως έχουν ίδιες για όλους.
Όσοι υποβάλουν αίτηση για πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό (θέλουν να λάβουν τα χρήματα στην τράπεζα και όχι σε ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους) εντός Φεβρουαρίου (έως την 28η Φεβρουαρίου 2023) θα λάβουν στην πρώτη πληρωμή στις 3 Μαρτίου 3πλή ενίσχυση, για Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο 2023.
Έτσι μπορεί τα ποσά που θα δικαιούνται να είναι ψαλιδισμένα κατά 20% (δικαιούνται το 80% των ποσών που θα λάβουν όλοι οι υπόλοιποι) ωστόσο στην πρώτη πληρωμή, που πέφτει και σε προεκλογική περίοδο, αυτό δεν θα φανεί, αφού θα λάβουν 3 μηνιάτικα, αντί για 2 που θα λάβουν όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα.
Συγκεκριμένα δικαιούχοι είναι:
-Οι άγαμοι για να πάρουν την ενίσχυση θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
-Έγγαμος χωρίς παιδιά ή μονογονεϊκή οικογένεια με 1 παιδί θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 24.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 1 παιδί ή μονογονεϊκή 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 29.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 2 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 34.000 ευρώ.
-Έγγαμος με 3 παιδιά θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 39.000 ευρώ.
Τα ποσά που θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων όπως σε σουπερμάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα.