Οικονομία

Σαρακοστιανό Καλάθι: «Έρχεται» στις 22 Φεβρουαρίου - Τι θα περιλαμβάνει

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα οι τιμές των τροφίμων - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Σαρακοστιανό Καλάθι: «Έρχεται» στις 22 Φεβρουαρίου - Τι θα περιλαμβάνει
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

To «σαρακοστιανό καλάθι» έρχεται. Όπως λένε οι πληροφορίες, τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει «κλειδώνουν» στις 15 Φεβρουαρίου και μία εβδομάδα αργότερα θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών.

Επί της ουσίας μιλάμε για τρόφιμα που καταναλώνονται όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας ως το Πάσχα. Κι αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι», θα παραμείνουν εκεί με ειδικό καθεστώς τιμών ως τις 16 Απριλίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με τα super markets βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ ήδη ήδη υπάρχει μια λίστα τροφίμων προς ένταξη στο «καλάθι».

Η τακτική του υπουργείου στο θέμα θα είναι η ίδια που τηρήθηκε τα Χριστούγεννά. Δηλαδή δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση να «ξεχειλώσει» το «καλάθι». Η πρόθεση είναι να συμπεριληφθούν σε αυτό προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αυτήν την περίοδο.

Έτσι στο «καλάθι» πιθανολογείται ότι θα συμπεριληφθούν:

Ταραμάς
Χαλβάς
Οστρακοειδή (μύδια κ.λ.π.)
Καλαμάρια

Αυτό που συζητείται ακόμη είναι αν μπορούν να προστεθούν κονσέρβες (π.χ. σαρδέλες ή ντολμαδάκια), αλλά σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι» θα είναι κατεψυγμένα ή/και συσκευασμένα, καθώς οι τιμές στα νωπά δεν είναι εύκολα ελέγξιμες.
Επιπλέον, αυτό το ειδικό «καλάθι» θα ισχύει μόνο για τα super markets- όπως δηλαδή συνέβη και τα Χριστούγεννα- αφήνοντας τα ιχθυοπωλεία και τις Κεντρικές Αγορές να λειτουργήσουν με τους δικούς τους κανόνες.

ΕΛΣΤΑΤ: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα κατεψυγμένα

Όπως τονίζουν οικονομικοί κύκλοι η παρέμβαση στην αγορά θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, στα κατεψυγμένα καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο ενώ οι αυξήσεις στα νωπά ψάρια ήταν οριακές (0,2%) σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021, στα κατεψυγμένα ψάρια έφτασαν στο 9,8%. Όσο για τα θαλασσινά, οι αυξήσεις στα νωπά ήταν 8% και στα κατεψυγμένα ήταν 13%.

afksiseis_

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό φαινόμενο λένε οι ίδιο κύκλοι, επικαλούμενοι πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις οποίες ο δείκτης των τροφίμων πανευρωπαϊκά έχει σταθερά ανοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι αυξήσεις τον περασμένο Αύγουστο... έτρεχαν με 10,6%, τον Ιανουάριο επιτάχυναν με 14,1%.

Όπως λέγεται βρισκόμαστε στον κύκλο των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Και αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι αυξήσεις διογκώνονται (14,9% τον Ιανουάριο), καθώς η διαδικασία στη μεταποίηση εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές του ρεύματος και το κόστος των συσκευασιών. Αντιθέτως, στα νωπά τρόφιμα από το Νοέμβριο και μετά οι αυξήσεις αμβλύνονται (11,6%).

Πανευρωπαϊκό το πρόβλημα των ακριβών τροφίμων

Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα των ακριβών τροφίμων είναι σαφώς πανευρωπαϊκό στη χώρα μας το ζήτημα διογκώνεται, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για τρόφιμα πριν καν μπούμε στην ενεργειακή κρίση, ανέρχονταν στο 13% του ΑΕΠ, που είναι το 3ο υψηλότερο ποσοστό.

afksiseis_2

Σαφώς υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η δαπάνη για τρόφιμα, ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών ενός νοικοκυριού. Από τις μετρήσεις της Eurostat προκύπτει, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα το 18,1% των δαπανών αφορούν στη διατροφή κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι μεταβολές στις τιμές των τροφίμων πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πίεση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ, τα τρόφιμα “απορροφούν” το 35,1% των μηνιαίων δαπανών των φτωχών νοικοκυριών.

Δείτε επίσης