Οικονομία

Βουτιά για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 80 δολάρια το μπρεντ

Η υποτονική ζήτηση στην Κίνα, τα αμερικανικά αποθέματα και το πλαφόν στα παράγωγα του ρωσικού πετρέλαιο, εριξαν τις τιμές

Βουτιά για το πετρέλαιο - Κάτω από τα 80 δολάρια το μπρεντ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Βουτιά πάνω απο 2% έκαναν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, ενώ διεύρυνε τις απώλειές του στην εβδομάδα, με τους επενδύτες να περιμένουν να την πορεία της ζήτησης καυσίμων στην Κίνα, με το πέρας της εορταστικής περιόδου για το σεληνιακό νέο έτος στη χώρα.

Το πετρέλαιο τύπου μπερντ παραδόσεως Απριλίου έχασε 2,7% στα 79,94 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιανουαρίου. Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent σημείωσε απώλειες της τάξης του 7,5%.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε σήμερα κατά 3,3%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 73,39 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τις 4 Ιανουαρίου. Στην εβδομάδα, το WTI έχασε 7,9%.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν μεγάλη αύξηση 4,1 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιανουαρίου, ενώ αυξήθηκαν σε εβδομαδιαία βάση και οι προμήθειες σε βενζίνη και προϊόντα διύλισης.

Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σήμερα σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα. Οι "27" ενέκριναν το πλαφόν, το οποίο αναμένεται ότι θα υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, η τιμή που συμφωνήθηκε από τους πρεσβευτές των "27" είναι τα 100 δολάρια το βαρέλι για τα πετρελαϊκά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και τα 45 δολάρια ανά βαρέλι για τα χαμηλής ποιότητας πετρελαϊκά καύσιμα, όπως το μαζούτ. Η πρόταση είναι να ισχύσουν οι τιμές αυτές από τις 5 Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης