Οικονομία

«Φουντώνει» το κίνημα των δήμων για «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών

Ενστάσεις από 125 δήμους που ζητούν μειώσεις έως και 50% - Λήγει σήμερα η προθεσμία

«Φουντώνει» το κίνημα των δήμων για «κούρεμα» των αντικειμενικών τιμών
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διογκώνεται το κύμα ενστάσεων από τους δήμους για τις νέες αντικειμενικές αξίες που ζητούν «κούρεμα» ακόμη και πάνω από 50%, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τη περασμένη Παρασκευή 125 δήμοι από όλη τη χώρα είχαν υποβάλλει αίτημα για επαναπροσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων ενώ σήμερα εκπνέει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο μέτωπο κατά των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που άνοιξε ο Δήμος Αθηναίων έχουν μπει πολλοί δήμοι της Αττικής όπως της Γλυφάδας, του Ζωγράφου, των Βριλησσίων, του Αμαρουσίου, της Καλλιθέας, του Αγ. Δημητρίου, της Παλλήνης, του Μοσχάτου-Ταύρου, της Πετρούπολης αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα όπως οι δήμοι Κορίνθου, Καλαμάτας, Ρόδου, Κιλκίς, Πύλου, Σάμου, Κέρκυρας, Πάτρας Πύργου κ.α.

Αναλυτικότερα η λίστα με τις ενστάσεις περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους ακόλουθους δήμους.

Βριλήσσια. Μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων, από το υπουργείο Οικονομικών. Από διαθέσιμα στοιχεία στο Δήμο (δικαστικές αποφάσεις, εκθέσεις εκτίμησης από πιστοποιημένους εκτιμητές, πρακτικά Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτων του Δήμου) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και της τρέχουσας εμπορικής αξίας σε οικοπεδικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης.

Μαρούσι. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα:

- Οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.

- Δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά στον παλαιό και στο νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.

- Μείωση της τιμής ζώνης στο Ο.Τ. 546 (οδός Αστροναυτών, κ.α.) και την επαναφορά αυτής στο πρότερο ύψος της, ήτοι στα 1.500 ευρώ ανά/τ.μ.

Πετρούπολη: Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021 ζητά ο δήμος.

Ελληνικό: Ζητά άμεση και σημαντική μείωση των αντικειμενικών αξιών και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό καθώς όπως επισημαίνει «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%

Καλλιθέα: Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητά ο Δήμος και διεκδικεί από το Υπουργείο Οικονομικών, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις, να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Άγιος Νικόλαος- Κρήτη: Προσέλαβε ορκωτό εκτιμητή έτσι ώστε να φοροελαφρυνθούν σε πρώτη φάση περιοχές που δεν ανήκουν στις τουριστικές και ως επί το πλείστον γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που απασχολεί κυρίως αγροτικές περιοχές, που επηρεάζονται άμεσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.

Κομοτηνή: Μείωση των τιμών κατά 20%, σε όλες τις ζώνες

Ιθάκη: δήμος ζητάει μείωση στις εξής περιοχές:

* Ιθάκη (Βαθύ) 1.200,00 ευρώ από 2.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Κιόνι 900,00 ευρώ από 1.250,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Άγιος Ιωάννης Λεύκης 900,00 ευρώ από1.200,00 που ισχύει σήμερα)

* Λεύκη 800,00 ευρώ από 1.220,00ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Πλατειθιάς/Φρίκες 850,00 ευρώ από 1.100,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

* Σταυρός 850,00 ευρώ από 950,00 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Αγρίνιο: Οριζόντια μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις εννέα δημοτικές ενότητες που αποτέλεσαν με το Αγρίνιο το νέο «καλλικρατικό» Δήμο Αγρινίου.

Πάντως το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και ότι θα εξετάσει μόνο τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Ακόμα και στις περιοχές που θα γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης δεν θα ισχύσουν από το χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ ούτε του 2022 αλλά ούτε του 2023 καθώς και οι φόροι μεταβίβασης που έχουν καταβληθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών ενώ αρμόδια στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι οι αναπροσαρμογές θα είναι στοχευμένες και σε κάθε περίπτωση περιορισμένης γεωγραφικής εμβέλειας. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αναγνωρίσει ότι κατά τον καθορισμό των τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων διαπιστώθηκε ότι υπήρξαν περιοχές στη χώρα για τις οποίες δεν εκφράστηκε η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Η διαδικασία προβλέπει ότι οι αιτιολογημένες γνώμες που θα καταθέσουν οι δήμοι θα τεθούν υπόψη της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα τις μελετήσει υποβάλλοντας τις προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

Δείτε επίσης