Οικονομία

Επιλέξτε ασφαλιστική κατηγορία για μεγαλύτερη σύνταξη - Τί να προσέξετε

1,2 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πληρώσουν αναδρομικά

Επιλέξτε ασφαλιστική κατηγορία για μεγαλύτερη σύνταξη - Τί να προσέξετε
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Αυξάνονται κατά 9,6% - με βάση τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς - οι ασφαλιστικές εισφορές 1,2 εκατ. ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι ασφαλιστικές κατηγορίες μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για μία απόφαση που χρειάζεται προσοχή, καθώς από τη μία πλευρά οι υψηλότερες κατηγορίες οδηγούν και σε καλύτερες συντάξεις, ωστόσο, από την άλλη πλευρά, οι ασφαλισμένοι πρέπει να υπολογίσουν το ποσό που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν κάθε μήνα.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής: 
1. Αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες. Τα πόσα των εισφορών κυρίας σύνταξης διαμορφώνονται ως εξής:
-Στα 169,95 ευρώ στην πρώτη κατηγορία. 
-Στα 203,94 ευρώ στην δεύτερη κατηγορία.
-Στα 258,76 ευρώ στην τρίτη κατηγορία.
-Στα 325,65 ευρώ στην τέταρτη κατηγορία. 
-Στα 404,59 ευρώ στην πέμπτη κατηγορία. 
-Στα 548,23 ευρώ στην έκτη κατηγορία.
Να σημειωθεί πως ειδική κατηγορία με χαμηλότερες εισφορές προβλέπεται για νέους ασφαλισμένους που κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα. Ουσιαστικά, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν την κατηγορία που επιθυμούν και παραμένουν σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης. Για την ειδική κατηγορία το πόσο των εισφορών διαμορφώνεται τη φετινή χρονιά στα 101,97 ευρώ. 
2. Ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ. Τα προβλεπόμενα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης και υπέρ Αγροτικής Εστίας διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην πρώτη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης ανεβαίνει στα 99,78 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 2,19 ευρώ. 
- Στη δεύτερη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης ανέρχεται στα 120,61 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 2,19 ευρώ. 
- Στην τρίτη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης θα είναι στα 152,41 και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας στα 3,29.
- Στην τέταρτη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης ανεβαίνει στα 191,88 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 3,29 ευρώ. 
- Στην πέμπτη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης πάει στα 239,03 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας στα 4,39 ευρώ. 
- Στην έκτη κατηγορία το πόσο εισφορών κυρίας σύνταξης ανεβαίνει στα 323,45 ευρώ και το πόσο εισφορών Αγροτικής Εστίας είναι στα 6,58 ευρώ. 

Κλάδος Υγείας

Όσον αφορά στον κλάδο Υγείας ισχύουν τα ακόλουθα για τις μηνιαίες εισφορές:
1. Αυτοτελώς απασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες:
- Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται στα 5,48 ευρώ (υγεία σε χρήμα), και στα 54,82 (υγεία σε είδος).
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία το πόσο εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα), και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται σε 6,58 (υγεία σε χρήμα), και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα), και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών καθορίζεται σε 6,58 (υγεία σε χρήμα), και 65,79 (υγεία σε είδος).
- Στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 6,58 (υγεία σε χρήμα), και 65,79 (υγεία σε είδος).
Όσον αφορά στην ειδική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται στα 3,29 (υγεία σε χρήμα), και στα 32,89 (υγεία σε είδος).

2. Ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ:
- Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης διαμορφώνεται στα 3,29 ευρώ (υγεία σε χρήμα), και στα 31,80 (υγεία σε είδος).
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία το πόσο εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα), και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών διαμορφώνεται σε 3,29 (υγεία σε χρήμα), και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην τέταρτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα), και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην πέμπτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών καθορίζεται σε 3,29 (υγεία σε χρήμα), και 38,38 (υγεία σε είδος).
- Στην έκτη ασφαλιστική κατηγορία το ποσό εισφορών είναι 3,29 (υγεία σε χρήμα), και 38,38 (υγεία σε είδος).

Εφάπαξ παροχές

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας εισφοράς εφάπαξ παροχής των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών και όλων των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων εμμίσθων δικηγόρων και μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών του Κλάδου Εφάπαξ Παροχών του e-ΕΦΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:
- Στην πρώτη κατηγορία στα 28,51 ευρώ.
- Στη δεύτερη κατηγορία στα 33,99 ευρώ.
- Στην τρίτη κατηγορία στα 40,57 ευρώ.

Επικουρική Ασφάλιση 

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης των αυτοτελώς απασχολουμένων, των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμμίσθων δικηγόρων και των μισθωτών μηχανικών του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ και του ΤΕΚΑ διαμορφώνονται ως εξής:

-Στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία στα 42,76 ευρώ.
- Στη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία στα 51,53 ευρώ.
- Στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία στα 61,40 ευρώ.

Το 80% επιλέγει τη χαμηλότερη εισφορά

Την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία –που προβλέπει και τις χαμηλότερες εισφορές–επιλέγουν οκτώ στους δέκα αυτοαπασχολούμενους. Για τον υπολογισμό των νέων κατηγοριών τη φετινή χρονιά ελήφθη υπόψη το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη μεταβολής μισθών της προηγούμενης χρονιάς, επομένως η αύξηση διαμορφώνεται στο 9,6% για το τρέχον έτος, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. «Ο κορμός του ασφαλιστικού μας συστήματος είναι διανεμητικός.

Η αναπροσαρμογή των εισφορών είναι απαραίτητη προκειμένου αφενός μεν οι συντάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών να τους εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στο μέλλον, αφετέρου, δε, να διατηρούνται οι δημοσιονομικές ισορροπίες με δεδομένη την αύξηση των συντάξεων που λαμβάνει χώρα ύστερα από 12 χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Από το υπουργείο Εργασίας επισημαίνεται πως η αναπροσαρμογή των εισφορών κάθε έτος είναι αναγκαία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, διότι η αγνόηση του πληθωρισμού στις εισφορές θα οδηγήσει με μαθηματική βεβαιότητα σε χαμηλότερες συντάξεις. 
- Δεύτερον, διότι οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό από τις εισφορές των εν ενεργεία ασφαλισμένων. Επομένως, κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων θα πρέπει να καλύπτεται και από αντίστοιχες εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Τρίτον, διότι το ασφαλιστικό σύστημα οφείλει να λειτουργεί με όρους δικαιοσύνης. Αυτό που επισημαίνεται από το υπουργείο είναι πως σήμερα επικρατεί το παράδοξο, οι εισφορές για κύρια σύνταξη των αυτοαπασχολουμένων που επιλέγουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία να είναι χαμηλότερες ακόμη και από εκείνες που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

Δείτε επίσης