Οικονομία

4 τρόφιμα μπαίνουν στο σαρακοστιανό «καλάθι»-Προσφορές «κυνηγούν» οι καταναλωτές

Τα νηστίσιμα θα παραμείνουν σε ειδικό καθεστώς τιμών μέχρι 16 Απριλίου

4 τρόφιμα μπαίνουν στο σαρακοστιανό «καλάθι»-Προσφορές «κυνηγούν» οι καταναλωτές
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να «κλειδώσει» και να ανακοινωθεί η λίστα με τα τρόφιμα που θα περιλαμβάνονται στο σαρακοστιανό τραπέζι, και μία εβδομάδα αργότερα, θα τεθούν στη διάθεση των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», μιλάμε για τρόφιμα που καταναλώνονται όχι μόνο την Καθαρή Δευτέρα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της νηστείας έως το Πάσχα. Και αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα που θα ενταχθούν στο «καλάθι», θα παραμείνουν εκεί με ειδικό καθεστώς τιμών έως τις 16 Απριλίου.  

Ήδη υπάρχει μία λίστα τροφίμων προς ένταξη στο «καλάθι», ενώ οι διαβουλεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης με τα super market βρίσκονται σε εξέλιξη. Πάντως, θα ακολουθηθεί το μοντέλο των Χριστουγέννων, αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση να ξεχειλώσει το «καλάθι», αλλά να συμπεριληφθούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης αυτήν την περίοδο.

Με αυτά τα δεδομένα, στο «καλάθι» αναμένεται να συμπεριληφθούν:
Ταραμάς 
Χαλβάς 
Οστρακοειδή (μύδια κ.λπ.) 
Καλαμάρια  

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπό συζήτηση είναι αν μπορούν να προστεθούν κονσέρβες (π.χ. σαρδέλες ή ντολμαδάκια), αλλά σε κάθε περίπτωση τα προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι» θα είναι κατεψυγμένα ή/και συσκευασμένα, καθώς οι τιμές στα νωπά δεν είναι εύκολα ελέγξιμες. Επιπλέον, αυτό το ειδικό «καλάθι» θα ισχύει μόνο για τα super market –όπως δηλαδή συνέβη και τα Χριστούγεννα– αφήνοντας τα ιχθυοπωλεία και τις Κεντρικές Αγορές να λειτουργήσουν με τους δικούς τους κανόνες.  

Αυξήσεις σε κατεψυγμένα

Η παρέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς, σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., στα κατεψυγμένα καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβριο ενώ οι αυξήσεις στα νωπά ψάρια ήταν οριακές (0,2%) σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021, στα κατεψυγμένα ψάρια έφτασαν στο 9,8%. Όσο για τα θαλασσινά, οι αυξήσεις στα νωπά ήταν 8% και στα κατεψυγμένα ήταν 13%.

Στο κυνήγι των προσφορών

Στο κυνήγι των προσφορών και των φθηνότερων προϊόντων έχουν επιδοθεί οι καταναλωτές, αφού η ακρίβεια και οι διαρκείς ανατιμήσεις τους έχουν γονατίσει στην κυριολεξία. Σχεδόν το σύνολο των προϊόντων έχουν μεγάλες αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο.

Οι αυξήσεις στα θαλασσινά είναι μόνο μία παρωνυχίδα, καθώς, όπως προκύπτει από τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον Ιανουάριο, ο δείκτης των τροφίμων πανευρωπαϊκά έχει σταθερά ανοδική πορεία. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ οι αυξήσεις τον περασμένο Αύγουστο «έτρεχαν» με 10,6%, τον Ιανουάριο επιτάχυναν με 14,1%. Υπάρχει, όμως, ένα ακόμα στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στον κύκλο των δευτερογενών επιπτώσεων από τις αυξήσεις στην Ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Στα επεξεργασμένα τρόφιμα οι αυξήσεις διογκώνονται (14,9% τον Ιανουάριο), καθώς η διαδικασία στη μεταποίηση εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές του ρεύματος και το κόστος των συσκευασιών. Αντιθέτως, στα νωπά τρόφιμα από το Νοέμβριο και μετά, οι αυξήσεις αμβλύνονται (11,6%).  Το πρόβλημα των ακριβών τροφίμων είναι σαφώς πανευρωπαϊκό, ωστόσο στα καθ’ ημάς διογκώνεται, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για τρόφιμα πριν καν μπούμε στην ενεργειακή κρίση, ανέρχονταν στο 13% του ΑΕΠ, που είναι το 3ο υψηλότερο ποσοστό.  

Σαφώς υψηλότερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η δαπάνη για τρόφιμα, ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών ενός νοικοκυριού. Από τις μετρήσεις της Eurostat προκύπτει, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα το 18,1% των δαπανών αφορούν στη διατροφή, και αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι οι μεταβολές στις τιμές των τροφίμων πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πίεση στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ., τα τρόφιμα «απορροφούν» το 35,1% των μηνιαίων δαπανών των φτωχών νοικοκυριών.  

Δείτε επίσης