Οικονομία

Ρωσία: Διευρύνθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν 46,4% χαμηλότερα στα 426 δισ. ρούβλια τον Ιανουάριο

Ρωσία: Διευρύνθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Μειώθηκαν κατά 35,1% τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν 58,7% στα 3,12 τρισ. ρούβλια όπως μεταδίδει το Reuters.

Έτσι το έλλειμμα για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της Ρωσίας διευθύνθηκε στα 1,76 τρισ. ρούβλιων (24,78 δισ. δολ.), όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας

Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ήταν 46,4% χαμηλότερα στα 426 δισ. ρούβλια τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, που σύμφωνα με το υπουργείο οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών και στους χαμηλότερους όγκους στις εξαγωγές του φυσικού αερίου.

Η Μόσχα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - πέρυσι ανήλθαν σε περίπου 11,6 τρισ. ρούβλια - για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού της, σημειώνει το Reuters.

Η μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου τον Ιανουάριο ήταν στα 49,48 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση 42% από τον Ιανουάριο του 2022, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών.

Αν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προσπαθήσει να υποβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα των ανώτατων ορίων τιμών και του εμπάργκο στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ προειδοποίησε πέρυσι ότι ένα πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2023.

Δείτε επίσης