Οικονομία

Πρώτο δημοσιονομικό «σήμα» για έκτακτες παροχές - Την Τετάρτη τα σπουδαία

Ανακοινώνονται τη Τετάρτη τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο - Στην πρώτη γραμμή το έκτακτο επίδομα Πάσχα

Πρώτο δημοσιονομικό «σήμα» για έκτακτες παροχές - Την Τετάρτη τα σπουδαία
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στίγμα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα ανοίξουν το δρόμο για το πακέτο των έκτακτων παροχών θα δώσουν τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο που θα ανακοινωθούν την προσεχή Τετάρτη.

Αν και δεν θα υπάρχει πλήρης και καθαρή εικόνα για την έκταση του ελεύθερου χώρου και συνεπώς για το ύψος του κονδυλίου για τη χρηματοδότηση των ενισχύσεων αφού ταμείο θα γίνει στο τέλος Φεβρουάριο ωστόσο η πορεία κυρίως των φορολογικών εσόδων θα σκιαγραφεί το εύρος του πλεονάσματος.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τη στάθμη της ταμειακής δεξαμενής στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκεται η παροχή έκτακτου επιδόματος Πάσχα στους συνταξιούχους και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου εκτιμούν ότι ο «κουμπαράς» θα είναι τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ. Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση μέρος του πλεονάσματος θα κρατηθεί για να χαμηλότερο πρωτογενές έλλειμμα στην περιοχή του 1,3% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για 1,6%.

Το κλειδί βρίσκεται στους φόρους με το οικονομικό επιτελείο να ποντάρει στην είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που θα προέλθουν από τις δύο τελευταίες δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2023. Σημειώνεται ότι στο δωδεκάμηνο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2022 ο προϋπολογισμός εμφάνισε οριακή υπέρβαση στα έσοδα από φόρους, σημειώνοντας αύξηση κατά μόλις 81 εκατ. ευρώ στα 55,2 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα για το πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία ανά κατηγορία φόρων τα ακόλουθα ποσά:

-Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τα 820 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο των δύο τελευταίων δόσεων (410 εκατ. ευρώ η κάθε μία) εκτιμάται ότι θα πληρωθούν τα 620 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 75% του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα.

-Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων. Με βάση την εμπρόθεσμη είσπραξη του 90% του φόρου εισοδήματος από τα νομικά πρόσωπα από το 1,160 δισ. ευρώ που έχει βεβαιωθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα εισρεύσει περίπου 1,040 δισ. ευρώ στα ταμεία.

-ΕΝΦΙΑ. Από τις δύο τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2022 αναμένονται εισπράξεις 360 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 80% των 440 εκατ. ευρώ.

-Τέλη κυκλοφορίας. Στο Γενικό Λογιστήριο εκτιμούν ότι θα υπάρξουν οριακές ταμειακές διαρροές από τα τέλη κυκλοφορίας. Ο εισπρακτικός στόχος προβλέπει 1,217 δισ. ευρώ από τέλη και οι ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσικλετών έχουν πληρώσει ένα ποσό που φτάνει στα 731 εκατ. ευρώ, με το υπόλοιπο της οφειλής να ανέρχεται στα 486 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τα τέλη εκπνέει τέλος Φεβρουαρίου, ενώ η εκπρόθεσμη πληρωμής τους όπως και η μη καταβολή τους επισύρουν πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Δείτε επίσης