Τα έσοδα θα κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξης
Το ζητούμενο είναι η εισπραξιμότητα των φόρων και αν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Με προσεκτικά βήματα, πλήρως κοστολογημένα και στοχευμένα, θα είναι τα νέα μέτρα βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, και αυτό γιατί δεν θέλει σε καμία περίπτωση να «παίξει στα ζάρια» τη δημοσιονομική πειθαρχία.
Το πρώτο βήμα είναι ότι στο τέλος του μήνα κλειδώνει ο Προϋπολογισμός του 2022, με τις τελευταίες εισπράξεις φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ και Τελών Κυκλοφορίας. Το ζητούμενο δεν είναι πόσο τελικά «έκλεισε» το περσινό έλλειμμα, αλλά η εισπραξιμότητα των φόρων, αν αυτή επηρεάζεται από την κρίση του πληθωρισμού, και ποια είναι τα μόνιμα χαρακτηριστικά των υπερ-εισπράξεων της περασμένης χρονιάς, δηλαδή το λεγόμενο carry over. Τα στοιχεία αυτά θα δώσουν μία πρώτη, ασφαλή εικόνα των τάσεων για τα φετινά έσοδα, άρα και το εύρος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου.
Στο τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρχει, όμως, και σαφέστερη εικόνα για το πού θα «κλειδώσει» η τιμή του φυσικού αερίου –άρα και του ρεύματος– το επόμενο εξάμηνο. Φυσικά δεν μιλάμε για... μαντεψιές, αλλά για καταγραφή των τάσεων, όπως αυτές θα διαμορφώνονται με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας κοινής προμήθειας LNG, μπαίνοντας στην περίοδο αναπλήρωσης των αποθεμάτων στις ευρωπαϊκές αποθήκες Ενέργειας. Το να μείνει κανείς στα σημερινά επίπεδα των 55-60 ευρώ για να κάνει υπολογισμούς είναι τουλάχιστον αφελές, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν αναλύσεις για τιμές άνω των 80 ευρώ σε ορίζοντα 12μήνου, και τέτοια πρόθεση από το οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχει.
Παροχές μέχρι 2 δισ. ευρώ
Ο εν δυνάμει δημοσιονομικός χώρος, δεν είναι ούτε 1 δισ., ούτε 1,5 δισ., αλλά 2 δισ. ευρώ. Το «μυστικό» βρίσκεται στους κωδικούς εσόδων - εξόδων, που άλλαξαν ως προς τις ημερομηνίες εισπράξεων - πληρωμών. Κατ' αρχάς, αν και είχε προγραμματιστεί πληρωμή 329 εκατ. ευρώ για υποχρεώσεις του ΤΧΣ προς την Τράπεζα Αττικής, μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, η πληρωμή έγινε τελικά στις 22 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αντίστοιχος δημοσιονομικός χώρος στο 2023, το οποίο απαλλάχθηκε από μία πληρωμή. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα έσοδα από τα ANFAs, που τελικά δεν ήρθαν το Δεκέμβριο αλλά μπήκαν στα κρατικά ταμεία μετά την Πρωτοχρονιά, μαζεύεται ένα «πακέτο» 1 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προσθέσει κανείς και άλλο 1 δισ. ευρώ από την υποτίμηση εσόδων, που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών για το 2023, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί δημοσιονομικά ο «κουμπαράς» για τις έξτρα ενεργειακές επιδοτήσεις. Άρα, συνολικά μιλάμε για 2 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε τα όποια οφέλη από τις φετινές υπερεισπράξεις του Τουρισμού, που ήδη διαφαίνονται με βάση τους δείκτες των προκρατήσεων.
Το βάρος πέφτει σε μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, που θα ανακουφίσουν πιο «αδύναμες» ομάδες πληθυσμού και θα αποκαταστήσουν αδικίες:
- Καταβολή εφάπαξ για περίπου 40.000 συνταξιούχους.
- Άλλα 50 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν και για επίδομα 300-50 ευρώ σε τουλάχιστον 135.000 συνταξιούχους με Προσωπική Διαφορά.
- Επίδομα Πάσχα, που ήδη συζητείται ως δεδομένο, είτε θα δοθεί σε περισσότερους, είτε θα είναι μεγαλύτερο από 250 ευρώ, είτε θα είναι συνδυασμός των δύο, με κόστος που υπολογίζεται σε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.