Οικονομία

Δεύτερη ευκαιρία: Ρυθμίσεις-ανάσα για παλαιές και νέες οφειλές από 36 έως 120 δόσεις

Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις - Ποιους αφορά - Ποιες άλλες φοροελαφρύνσεις βρίσκονται στο τραπέζι

Δεύτερη ευκαιρία: Ρυθμίσεις-ανάσα για παλαιές και νέες οφειλές από 36 έως 120 δόσεις
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ νέες διευκολύνσεις θα προβλέπονται για οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Κοζάνη, τονίζοντας ότι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την Τετάρτη από το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Εργασίας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός έχουν γίνει βήματα για την διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους προσθέτοντας ότι μπορούν να γίνουν και άλλα.

Ανακοίνωσε ότι αναβιώνει η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη. «Καταβάλλοντας 2 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις» πρόσθεσε.

«Έρχονται» κι άλλες φοροελαφρύνσεις

Την ίδια ώρα, επανέρχεται και το πλαίσιο των 36 έως 72 δόσεων την περίοδο της πανδημίας μόνο για τους φορολογούμενους που τις έχασαν και εφόσον καταβάλλουν συγκεκριμένο αριθμό από τις οφειλόμενες δόσεις προκειμένου να επανενταχθούν στο διακανονισμό.

Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινωθεί και σχέδιο για ένταξη σε 36 έως 72 δόσεις των χρεών που δημιουργήθηκαν στο διάστημα της ενεργειακής κρίσης με την περίμετρο των δικαιούχων να καθορίζεται με εισοδηματικά κριτήρια και η διάρκεια εξόφλησης να είναι κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος της συνολικής οφειλής.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου «κόκκινων» φορολογικών οφειλών.

Στο μεταξύ, συνδυασμό με το ακριβές εύρος του ελεύθερου δημοσιονομικού χώρου εξετάζονται, επίσης:

- «κούρεμα» κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις από φέτος.

- Καταβολή σε ετήσιες δόσεις των αναδρομικών από τα κομμένα Δώρα και τις επικουρικές σε όλους τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2026.

- Μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

Δείτε επίσης