Όλο το πακέτο μέτρων για οφειλέτες και συνταξιούχους-Οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
Εφάπαξ επίδομα σε 1 εκατ. συνταξιούχους-Επανέρχεται η ρύθμιση των 120 δόσεων-Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ-Τέλος εβδομάδας η πλατφόρμα για market pass

Για επτά νέες παρεμβάσεις στήριξης της κοινωνίας στο πλαίσιο ενός δημοσιονομικού χώρου ύψους 800 εκατ. ευρώ έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας την Τετάρτη τα μέτρα για τους συνταξιούχους, τους οφειλέτες και τους αγρότες, καθώς και τις βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Πιο αναλυτικά, όλο το πακέτο ρυθμίσεων έχει ως εξής:
-Οι συνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς ή η αύξηση ήταν κάτω του 7% θα πάρουν έως τέλος Μαρτίου έκτακτη ενίσχυση. Καλύπτονται πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι. Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη. Το κόστος είναι 280 εκατ. ευρώ. Όπως εξειδίκευσε ο Κωστής Χατζηδάκης το ποσό της ενίσχυσης είναι από 200 έως 300 ευρώ. Το ύψος εξαρτάται από τρία κριτήρια: την μερική ή καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, το ύψος της σύνταξης που έχουν και τυχόν άλλες ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα. Με βάση τα παραπάνω κριτήρια οι συνταξιούχοι επιμερίζονται σε πέντε κατηγορίες: στις τέσσερις πρώτες εντάσσονται όσοι δεν έλαβαν καθόλου αύξηση και στην Πέμπτη όσοι είδαν μικρότερες αυξήσεις.
-Παράταση για έξι μήνες, έως το τέλος του έτους στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ (ίσχυε έως Ιούλιο) σε προϊόντα και υπηρεσίες όπως οι μεταφορές, ο καφές, τα σινεμά, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι σχολές χορού. Το κόστος είναι 250 εκατ. ευρώ.
-Επιστρέφει ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή θα συνεχιστεί και για το 2023. Το κόστος είναι 76 εκατ. ευρώ.
-Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων. Το κόστος υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ.
-Διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, όπως έχει ανακοινωθεί. Το κόστος σε ετήσια βάση είναι 120 εκατ. ευρώ.
-Σε ό,τι αφορά τους οφειλέτες σε Εφορία-Ταμεία ο υπουργός ανακοίνωσε ότι δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο. Για όσους έχουν απωλέσει ρυθμίσεις χρεών σε 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 δίνεται η δυνατότητα αναβίωσης καταβάλλοντας δυο μηνιαίες δόσεις έως 31 Ιουλίου 2023 την τρέχουσα και μια επιπλέον που αποσβαίνει παλιές υποχρεώσεις με σειρά παλαιότητας. Ποσά που είναι υπερείσπραξη αποσβαίνουν παλαιότερες δόσεις με σειρά παλαιότητας. Οι δόσεις που απολέσθησαν μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα σχετικά ευεγερτήματα (ασφαλιστική ενημερότητα).
-Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες οφειλές υποχρεώσεις την 1η Νοεμβρίου του 2021 και συνέχισαν να τις εξυπηρετούν αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές δημιουργείται ένα νέο σχήμα. Οφειλές που έγιναν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023 μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 12 δόσεις ή σε 72 δόσεις με το επιτόκιο που ισχύει στις 24 δόσεις. Μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες πάγιες ρυθμίσεις εφόσον αυτές περιλαμβάνουν νέες οφειλές (από 1η Νοεμβρίου του 2021).
Εξωδικαστικός
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών με τροπολογία:
-Γίνεται υποχρεωτική η αιτιολόγηση μη συναίνεσης στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται συνειδητή διαχείριση των αιτήσεων, ενώ, η τυχόν άρνηση των χρηματοδοτικών φορέων σε πρόταση ρύθμισης θα τεκμηριώνεται από πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες που αφορούν στον εκάστοτε οφειλέτη.
-Διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και μοναδική οφειλή προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν, διασώζοντας την περιουσία τους.
Εντάσσονται και νέες κατηγορίες οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν, όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση. Με τον τρόπο αυτό κάποιος που επιβαρύνεται – για παράδειγμα – με μια οφειλή προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία έχει βεβαιωθεί στην φορολογική διοίκηση, θα μπορεί να την ρυθμίσει μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
-Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης αυτών.
Ειδικά, ως προς την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις, ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης, όπως είναι η διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που είναι σήμερα. Οι βελτιώσεις αυτές καταλαμβάνουν για το μέλλον και τις ήδη επιτευχθείσες ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.