Οικονομία

Πώς επιστρέφουν οι 120 δόσεις, αναλυτικά παραδείγματα

Νέο σχήμα έως 72 για τους συνεπείς φορολογούμενους - Ποιες οι βελτιώσεις στον εξωδικαστικό

Δεύτερη ευκαιρία για συνεπείς οφειλέτες-Πώς επιστρέφουν οι 120 δόσεις, παραδείγματα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Τριπλή «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους με «κόκκινα» χρέη στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δίνει η κυβέρνηση προχωρώντας σε αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων των 36-120 δόσεων για όσους τις έχασαν και σε νέα ρύθμιση 36 - 72 δόσεων για τους συνεπείς φορολογούμενους στην οποία θα ενταχθούν οι οφειλές που γεννήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Με τις νέες παρεμβάσεις επιχειρείται να μπει φρένο σε μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της πληθωριστικής έξαρσης που έχουν σπάσει το φράγμα των 143 δισ. ευρώ δίνοντας νέα ευκαιρία σε πληττόμενους φορολογούμενους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ωστόσο, για την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις που θα προβλέπουν την πληρωμή τουλάχιστον δύο δόσεων.

Τριπλή «ανάσα» με ρυθμίσεις χρεών

1. Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Ποσά που έχουν καταβληθεί ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.

Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί, μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της ρύθμισης.

Η αναβίωση πραγματοποιείται με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση, π.χ. χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

2. Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση, ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των ρυθμίσεων.

Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και οφειλές που είναι ενταγμένες σε εξυπηρετούμενες - κατά την 1η Φεβρουαρίου 2023 - πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους τελευταίους μήνες αναδεικνύεται ως το πιο επιτυχημένο εργαλείο των 12 τελευταίων ετών και μέχρι τώρα 1,18 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί.

Παρά τη σημαντική πρόοδο, δεν είμαστε εκεί που επιθυμούμε, είπε ο κ. Σταϊκούρας. Εμείς ως κυβέρνηση με ρυθμίσεις που καταθέτουμε στη Βουλή επιδιώκουμε να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού.

Υποχρεώνουμε την αιτιολόγηση της μη ρύθμισης που επιβάλει ο αλγόριθμος. Απαιτείται δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην πλατφόρμα.

Διευρύνουμε το πεδίο προκειμένου να εντάσσονται και οφειλέτες με μια οφειλή όπως τα νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο

Εντάσσουμε και νέες κατηγορίες οφειλών όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση

Καταργούμε την ποινή προεξόφλησης προς το Δημόσιο. Ως προς την κατάργηση θα αφαιρούνται στο ακέραιο οι δόσεις για τις υπολοιπόμενες δόσεις

Το επιτόκιο ρύθμισης γίνεται σταθερό 3% από Euribor 5% που είναι σήμερα

Οι βελτιώσεις καταλαμβάνουν και τις ήδη επιτυχημένες ρυθμίσεις

Τα SOS με αναλυτικά παραδείγματα

Για τους οφειλέτες που θα αναβιώσουν ρυθμίσεις 72 και 120 δόσεων και παράλληλα έχουν αρύθμιστες οφειλές πέραν αυτών που έχουν εντάξει στις προαναφερόμενες ευεργετικές διατάξεις, υποχρεούνται εντός μηνός από την επικύρωση της αναβίωσης να εντάξουν αυτές τις αρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων δίνοντας τους μια περαιτέρω ευκαιρία χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τυχόν προηγούμενι ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων και την απώλεια αυτής εξήγησε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος.

1ο έχω ρύθμιση 120 δοσεων που σταμάτησα να πληρώνω τον Φεβρουάριο του 2022. Τον Απρίλιο του 2023 κάνω αίτηση για αναβίωση και καταβάλω δύο δόσεις επικυρώνοντας έτσι την αναβίωση της ρύθμισης μαζί με τα ευεργετήματα αυτής όπως την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών

2ο Αναβιώνω ρύθμιση 120 δόσεων και παράλληλα έχω και άλλες αρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξα στη ρύθμιση αυτή. Είμαι υποχρεωμένος να τις εντάξω στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων μέσα σε προθεσμία ενός μηνός από την ημερομηνία επικύρωσης αναβίωσης των 120 δόσεων.

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά φορολογούμενους που ήταν συνεπείς μέχρι την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Δίνουμε τη δυνατότητα για 36 ή 72 δόσεις σε συνεπείς φορολογούμενους που μέχρι την 1/11/2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές ενώ παράλληλα κατέβαλαν όλες τις ερυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται δηλαδή οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1 Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των οφειλών στην νέα ρύθμιση θα ισχύσουν ευεργετήματα όπως αυτά για τις 120 δόσεις π.χ. η αποδέσμευση των λογαριασμών.

Επιπλέον για οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1ης Νοεμβρίου 2021 έως 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων μπορούν να την εντάξουν στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Αν την 1η Νοεμβρίου 2021 υφίστανται ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία μεταγενέστερα απώλεσα και ταυτόχρονα μου βεβαιώθηκαν νέες οφειλές μετά το χρονικό σημείο αυτό, τότε οι νέες οφειλες δύνανται να ενταχθούν στις νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων και ταυτόχρονα εντός μηνός από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων τις οφειλές της απωλεσθείσας πάγιας υποχρεούμαι να τις εντάξω εκ νέου στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Παραδείγματα

1ο Απέκτησα ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1η Νοεμβρίου 2021 ως Φεβρουάριο 2023. Τις εντάσσω στη ρύθμιση στη ρύθμιση των 72 δόσεων γιατί την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές

2ο Δημιουργήσα ληξιπρόθεσμες οφειλές από τον Νοέμβριο του 2021 και μετά τις οποίες ενέταξα στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων
Αυτές τις οφειλές μπορώ να τις εντάξω στη ρύθμιση των 72 δόσεων

3ο Την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχω οφειλές ρυθμισμένες με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων την οποία απώλεσα τον Μάρτιο του 2022. Βεβαιώθηκαν νέα χρέη τον Απρίλιο του 2022 τα οποία μπορώ να εντάξω πλέον στις 72 δόσεις. Ταυτόχρονα υποχρεούμαι να εντάξω τις οφειλές της απωλεσθείσας ρύθμισης των 24 δόσεων σε νέα πάγια ρύθμιση 24 δόσεων σε διάστημα ενός μηνός από την ένταξη στη νέα ρύθμιση.

Δείτε επίσης