Οικονομία

Αυτά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες όπου παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ

Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η μείωση του ΦΠΑ που έχει θεσμοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά

Αυτά είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες όπου παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έως τις 31/12/2023 παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στα πλαίσια των πολλαπλών μειώσεων των φορολογικών επιβαρύνσεων τις οποίες θεσμοθετούμε από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας, προχωράμε επιπλέον στα εξής: Επεκτείνουμε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 τη μείωση του ΦΠΑ που έχει θεσμοθετηθεί έως τον Ιούνιο του 2023, σε μια σειρά από υπηρεσίες και αγαθά», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ειδικότερα, παρατείνεται η ισχύς του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%:

• στις μεταφορές προσώπων,
• στον καφέ,
• στην εστίαση,
• στα μη αλκοολούχα ποτά,
• στο τουριστικό πακέτο,
• στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης,
• στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων και
• στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Παράλληλα, παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023 η ισχύς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%:

• σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης,
• στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, και
• στα εισιτήρια των κινηματογράφων, τα οποία θυμίζω ότι εντάχθηκαν στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

«Και τέλος, για τη στήριξη της γεωργικής παραγωγής της χώρας, καθιερώνουμε και για το 2023, όπως ίσχυσε και για το 2022, μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, δηλαδή στο αγροτικό πετρέλαιο», συνέχισε ο υφυπουργός και κατέληξε:

«Υπενθυμίζω ότι το 2022, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε μετά από έξι χρόνια την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου, την οποία είχε καταργήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Η επιστροφή αυτή θα χορηγηθεί σε όλους τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και το ύψος αυτής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ. Εννοείται ότι το ποσό του ΕΦΚ πετρελαίου που επιστρέφεται στους αγρότες είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο»

Δείτε επίσης