Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο

Διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο 2022

ΙΟΒΕ: Βελτίωση των προσδοκιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ανοδικά κινήθηκε τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο παραμένει χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2022.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στις 107,4 μονάδες από 100,4 μονάδες τον Δεκέμβριο 2022, στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών, όμως παραμένει χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,8 μονάδες).

Σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, η σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων περιορίζει την απαισιοδοξία, όμως οι τιμές σε βασικές κατηγορίες αγαθών να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Η αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το ενεργειακό ζήτημα διατηρείται, ενώ με την προεκλογική περίοδο μπορεί να αναμένεται γενικά βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Επίσης, σημειώθηκε υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής 1,6% (y-o-y) στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 0,5% στην ΕΕ27.

Άνοδος σημειώθηκε στην εγχώρια μεταποίηση 4,2% (y-o-y), νέα ενίσχυση των εξαγωγών της βιομηχανίας, 35,2% τον Νοέμβριο (y-o-y), αλλά και άνοδος εμπορικού ελλείμματος στα 4,1 δισ. ευρώ από 3,4 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Δείτε επίσης