Οικονομία

Πρεμιέρα του Market Pass με νέα καλάθια και αλλαγές στα σούπερ μάρκετ

Τρία μέτρα τίθενται σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ - Έρχονται το «Σαρακοστιανό» και το «ενισχυμένο» καλάθι

Πρεμιέρα του Market Pass με νέα καλάθια και αλλαγές στα σούπερ μάρκετ
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η πλατφόρμα του Market Pass θα ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις την προσεχή Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσα από την -ήδη γνωστή από άλλες εφαρμογές- πλατφόρμα vouchers.gov.gr.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «την Τετάρτη (22/02) θα ανοίξει η πλατφόρμα για την κάρτα αγορών, έτσι ώστε για το εξάμηνο που θα ακολουθήσει να έχουμε εξομάλυνση της αύξησης στα βασικά τρόφιμα».

Τι είναι το Market Pass

To Market Pass είναι ένα μέτρο που θα παραμείνει σε ισχύ έως και τον Ιούλιο, με το οποίο θα καλύπτεται το 10% των αγορών νοικοκυριών που πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Οι αγορές που θα εγκρίνονται για market pass είναι αυτές που θα πραγματοποιούνται σε σούπερ μάρκετ, καθώς και σε φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Η χρήση της κάρτας αγορών

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές. Τα παραπάνω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.

Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Άνοιγμα αιτήσεων για Market Pass

Αιτήσεις: Έως 15/3 (vouchers.gov.gr ή ΚΕΠ)

Θα χρειαστούν: Κωδικοί Taxisnet, αριθμός κινητού, email, ΙΒΑΝ (για κατάθεση σε λογαριασμό)

Δικαιολογητικά: ΔΕΝ θα προσκομιστούν

Ενίσχυση: Σύνολο νοικοκυριού (όχι μεμονωμένα)

Φιλοξενούμενοι: Δεν επιδοτούνται

Διάρκεια επιδότησης: 6μηνη (Φεβρουάριο – Ιούλιο 2023)

Μηνιαία επιδότηση: 22 € έως 100 € (Έως 600 € 6μηνο)

Κατάθεση σε ψηφιακή κάρτα (100% επιδότησης)

Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου

Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου

Αφορά: 2μηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου

Επόμενες πληρωμές: Αρχές κάθε μήνα

Αγορές: Σούπερ Μάρκετ, Παντοπωλεία, Κρεοπωλεία, Ζαχαροπλαστεία, Γαλακτοπωλεία, Φούρνους, ιχθυοπωλεία, λαϊκές

Χρήση ψηφιακής κάρτας: Έως τέλη Αυγούστου
Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό (80% επιδότησης)

Αιτήσεις έως 28/2: Πληρωμή 3 Μαρτίου

Αιτήσεις από 1/3 έως 15/3: Πληρωμή 20 Μαρτίου

Απαιτείται: Αναγραφή ΙΒΑΝ

Αφορά: 3μηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου

3μηνο Μαΐου – Ιουλίου: Πληρωμή 3 Μαΐου

Χρήματα στον λογαριασμό:
Δεν απαιτούνται αγορές

Χρήση για οποιοδήποτε σκοπό

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)

Άγαμος: Έως 16.000 €

Έγγαμοι – μονογονεϊκές: 24.000 €

Ετήσιο εισόδημα 2021 (δηλώσεις 2022)

Για κάθε παιδί ή επιπλέον μέλος: Συν 5.000 €

Αξία ακινήτων (ΕΝΦΙΑ 2022):

Άγαμοι: Έως 250.000 €

Έγγαμοι – Μονογονεϊκές: Έως 400.000 €

Άγαμοι: Αγορές 220 €/μήνα: Επιδότηση 22 € (132 € 6μηνο)

Έγγαμοι χωρίς παιδιά – Μονογονεϊκή 1 παιδί: Αγορές 320 €/μήνα: 32 € (192 € 6μηνο)

Έγγαμοι με 1 παιδί – Μονογονεϊκή 2 παιδιά: Αγορές 420 €/μήνα: Επιδότηση 42 € (252 € 6μηνο)

Έγγαμοι με 2 παιδιά – Μονογονεϊκή 3 παιδιά Αγορές 520 €/μήνα: Επιδότηση 52 € (312 € 6μηνο)

Έγγαμοι με 3 παιδιά: Αγορές 620 €/μήνα: Επιδότηση 62 € (372 € 6μηνο)

Έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν τα χρήματα για το Market Pass

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας χθες στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε πως «έως τις 3 Μαρτίου θα καταβληθούν, αν έχουμε την άυλη κάρτα, το ποσό και για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο και βεβαίως αν δεν τα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, θα μεταφερθούν τον επόμενο μήνα και θα προστεθούν και τα νέα χρήματα του επόμενου μήνα και αν επιλέξουμε καταβολή, μειωμένα κατά 20% όμως, σε λογαριασμό τραπέζης, για αυτά θα λάβουμε μία δόση τριών μηνών και μια δεύτερη φορά άλλους τρεις μήνες».

Δυο ακόμη κομβικές αλλαγές στο σούπερ μάρκετ

Πέραν του Market Pass, ανακοινώθηκαν δυο ακόμη αλλαγές -αυτή τη φορά από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, για τα σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι στο εξής οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα πρέπει να αναγράφουν με μεγάλα γράμματα στα ταμπελάκια με την τιμή, την τιμή ανά μονάδα ή κιλό. Οι αλυσίδες θα έχουν ένα μήνα περιθώριο για να χρησιμοποιήσουν τα νέα ταμπελάκια, ενώ θα ακολουθήσουν πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν.

«Ο στόχος αυτού του μέτρου είναι να μην είναι εφικτή σε καμία περίπτωση η παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με βάση τις συσκευασίες. Ο κάθε καταναλωτής θα ελέγχει για κάθε προϊόν αν αυξάνεται η τιμή μονάδος. Έτσι η περιεκτικότητα στη συσκευασία καθίσταται αδιάφορο μέγεθος», τόνισε ο υπουργός.

Το «καλάθι της Σαρακοστής»

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στο «καλάθι της Σαρακοστής», δηλαδή τα σαρακοστιανά προϊόντα που θα μπουν στο «καλάθι του νοικοκυριού».

«Έχουμε ετοιμάσει και την πρότασή μας για το “καλάθι της Σαρακοστή” που απασχολεί το καταναλωτικό κοινό. Για την περίοδο της Σαρακοστής, εκτός από τις κατηγορίες που ήδη υπάρχουν και αναφέραμε, προσθέτουμε χαλβά, νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές) και κατεψυγμένα θαλασσινά με δυο τουλάχιστον δυο είδη σε κάθε αλυσίδα, ώστε να προσφέρουμε στους καταναλωτές τα βασικά αγαθά που απαρτίζουν το τραπέζι της Σαρακοστής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το νέο, ενισχυμένο «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο υπουργός παρουσίασε και τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν άμεσα στο «καλάθι του νοικοκυριού», και τα προϊόντα που προστίθενται ειδικά για την Σαρακοστή ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι πλέον αυξάνεται αυξάνεται το πεδίο εφαρμογής και πλέον εντάσσονται στις λίστες 60 κατηγορίες προϊόντων (ήταν 51 μέχρι σήμερα).

«Θα τα πω συνοπτικά. Σε ό,τι αφορά τα όσπρια, που ως τώρα είχαμε μόνο τη γενική κατηγορία, πλέον θα γίνεται χωριστή αναφορά σε φακές, φασόλια και ρεβίθια. Επιπλέον, ως τώρα είχαμε πάριζα ή γαλοπούλα. Πλέον θα έχουμε και πάριζα και γαλοπούλα. Σήμερα έχουμε για το κοτόπουλο μια κατηγορία. Στο εξής θα έχουμε κοτόπουλο ολόκληρο και κοτόπουλο σε μέρη, σε κομμάτια» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Δείτε επίσης