Οικονομία

Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία & Ταμεία: Τα κλειδιά, τα μυστικά και οι κόφτες-Τα 10 SOS

Ποιοι και πώς μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους

Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία & Ταμεία: Τα κλειδιά, τα μυστικά και οι κόφτες-Τα 10 SOS
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

«Ταμειακές ανάσες» σε πάνω από 500.000 φορολογούμενους με «κόκκινες» οφειλές από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές δίνει το νέα πλέγμα ρυθμίσεων που ενεργοποίησε η κυβέρνηση, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα ενός νέου συμβολαίου με την Εφορία για το κλείσιμο των εκκρεμών λογαριασμών.

Ωστόσο, το «κλειδί» για να «ανοίξουν» οι παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων, καθώς και η νέα των 37 και 72 δόσεων για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης, βρίσκεται στην τακτοποίηση όλων των άλλων οφειλών, καθώς αν κάποιος έχει αφήσει απλήρωτους φόρους ή εισφορές χάνει αυτόματα το δικαίωμα ένταξης στα νέα προγράμματα.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών η «Βραδυνή της Κυριακής» δημοσιεύει έναν αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις.

Με ποιον τρόπο μπορούν οι οφειλέτες να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 ή 120 δόσεων;

Δύο είναι οι προϋποθέσεις:

α) Θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Ιουλίου καταβάλλοντας ταυτόχρονα δύο δόσεις μαζί.

β) Αν έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές πέραν αυτών που ενέταξαν στις δόσεις, π.χ. απλήρωτες οφειλές από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ του 2022, οφείλουν να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 μηνιαίων δόσεων μέσα σε ένα μήνα από την ημερομηνία επικύρωσης της αναβίωσης της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις μπορούν να ενταχθούν όσοι τις έχασαν ή οι οφειλές έγιναν ληξιπρόθεσμες έως την 1η Φεβρουαρίου του 2023.

Με ποιους όρους θα ενεργοποιηθούν οι παλαιές ρυθμίσεις και τι ισχύει για τις δόσεις που έμειναν απλήρωτες;

Η υπολειπόμενη οφειλή θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αρχικής ρύθμισης, ενώ οι δόσεις που χάθηκαν, θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης επιμηκύνοντας αναλογικά τη διάρκειά της. Για παράδειγμα, αν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει 15 δόσεις η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 13 μήνες, αφού θα έχει καταβάλει προκαταβολικά τις δύο δόσεις.

Υπάρχουν επιβαρύνσεις;

Για τη ρύθμιση των 120 δόσεων το επιτόκιο είναι 3%. Για τα χρέη την περίοδο της πανδημίας όσοι τα εξοφλήσουν σε πάνω από 36 και έως 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 2,5%, ενώ για έως 36 δόσεις η αποπληρωμή είναι άτοκη.

Τι κερδίζουν οι οφειλέτες από την επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις;

Δεν κινδυνεύουν από τα αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, πλειστηριασμούς κινητής και ακίνητης περιουσίας, καθώς και από ποινικές διώξεις, ενώ θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια εξυπηρέτησης της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται σταδιακά τυχόν κατασχεμένος τραπεζικός λογαριασμός.

Ποιοι έχουν τη δυνατότητα ένταξης στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων;

Όσοι την 1η Νοεμβρίου του 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές. Επίσης, αν ο οφειλέτης την 1η Νοεμβρίου 2021 είχε ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασε μεταγενέστερα και στον ίδιο οφειλέτη βεβαιώθηκαν οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, οι νέες αυτές οφειλές μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων. Ταυτόχρονα, όμως, εντός του μήνα από την υπαγωγή των νέων οφειλών στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων, οι οφειλές της πάγιας ρύθμισης που χάθηκαν θα πρέπει να ενταχθούν σε νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

Ποιες οφειλές ρυθμίζονται σε 36 ή 72 δόσεις;

Όλες όσες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023.

Υπάρχει ελάχιστο ποσό δόσης;

Ναι. Είναι 30 ευρώ.

Οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο;

Ναι, είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν τις 32 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για τις 72 δόσεις σε 5,87%.

Εάν ο οφειλέτης έχει εντάξει τις οφειλές του στην πάγια ρύθμιση, μπορεί να μεταπηδήσει στις 37 ή 72 δόσεις;

Ναι. Οφειλέτες που δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές από την 1η Νοεμβρίου 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων έχουν τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

Σε ποια περίπτωση χάνονται οι ρυθμίσεις;

Με τη μη καταβολή δύο συνεχόμενων μηνιαίων δόσεων ή με την καθυστέρηση της καταβολής των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών, η ρύθμιση χάνεται και καθίσταται υποχρεωτική η άμεση καταβολή του υπολοίπου των οφειλών.

Ποιες άλλες δυνατότητες υπάρχουν για διακανονισμό των οφειλών;

α) Η πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων για τα τακτικά χρέη από φόρους, η οποία, ωστόσο, είναι έντοκη. Για την εξόφληση της οφειλής σε 12 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% και για τις 24 δόσεις σε 5,87%. Σημειώνεται ότι για μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις ο τόκος υπολογίζεται µε βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ, που δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλέον 0,25%, και προσαυξάνεται αναλόγως του αριθμού των δόσεων της ρύθμισης. Για περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις το επιπλέον είναι 1,5%.

β) Ο εξωδικαστικός μηχανισμός που δίνει τη δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να ρυθμίσουν σε έως 240 μηνιαίες δόσεις τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση. Επισημαίνεται ότι οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού προβλέπουν διαγραφές οφειλών προς το Δημόσιο έως 75% επί της βασικής οφειλής, έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ, και έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ.

Δείτε επίσης