Οικονομία

Συντάξεις: Με 300 «τρέχει» το εφάπαξ επίδομα

Ποιοι συνταξιούχοι το δικαιούνται - Πότε και πώς θα το πάρουν

Συντάξεις: Με 300 «τρέχει» το εφάπαξ επίδομα
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πέντε κατηγορίες συνταξιούχων θα πάρουν την εφάπαξ ενίσχυση, που θα δοθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου. Στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες εντάσσονται όσοι δεν είδαν καθόλου «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους από το «ξεπάγωμα» των συντάξεων, και στην πέμπτη κατηγορία είναι όσοι είδαν αυξήσεις λιγότερες του 7,75%.

Με την ενίσχυση αυτή, καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με Προσωπική Διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως 1.600 ευρώ το μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Αυτοί που δεν καλύπτονται είναι όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 1.600 ευρώ (υπολογίζεται πως είναι περίπου το 2% των συνταξιούχων), οι οποίοι όμως είδαν σημαντικό όφελος (που μπορεί να είναι 500 με 600 ευρώ) από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, 560.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ θα λάβουν το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ. Περίπου 394.000 άτομα θα λάβουν το ποσό των 250 ευρώ, ενώ το ποσό των 200 ευρώ θα λάβουν 158.000 συνταξιούχοι.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

-Στην πρώτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για περίπου 120.000 συνταξιούχους (δηλαδή σχεδόν το 5% του συνόλου), με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 – 1.000 ευρώ το μήνα. Πρόκειται να λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

-Στη δεύτερη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν Προσωπική Διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ το μήνα. Και αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.

-Στην τρίτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 - 1.100 ευρώ το μήνα. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν Προσωπική Διαφορά και είδαν μόνο μία μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (κατά μέσο όρο 36 ευρώ το χρόνο). Πρόκειται για 70.000 άτομα, που θα λάβουν επίσης την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.

-Στην τέταρτη κατηγορία είναι όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ το μήνα. Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν Προσωπική Διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως). Οι συνταξιούχοι αυτοί είναι 300.000 και θα λάβουν 250 ευρώ.

-Στην πέμπτη κατηγορία είναι συνταξιούχοι που δεν είδαν ακέραια την αύξηση του 7,75% λόγω Προσωπικής Διαφοράς, έλαβαν όμως κάποιο μικρότερο ποσοστό. Έτσι, όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100€ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%, τότε η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250 ευρώ. Η ομάδα αυτή αριθμεί περί τις 94.000 συνταξιούχους.

Υπάρχουν, επίσης, και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το ποσό των 200 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση.

Αυτοί είναι:

-Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%.

-Επιπλέον 125.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100€ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%.

Τι ισχύει

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου και είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κόστος, όπως ανακοινώθηκε, αυτό ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ, με το ύψος της ενίσχυσης να εξαρτάται από τρία κριτήρια: Πρώτον, τη μερική ή και καθόλου αύξηση, λόγω της Προσωπικής Διαφοράς. Δεύτερον, το ύψος της σύνταξης. Τρίτον, άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, «η εφάπαξ καταβολή αυτής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης κλιμακώνεται με βάση το ύψος της σύνταξης αλλά και της Προσωπικής Διαφοράς. Το ύψος των ποσών της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης διαμορφώθηκε με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες». Μάλιστα, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας που να μην θέλει να δίνει περισσότερα, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ποια είναι η πραγματικότητα. Πολιτικοί “Αϊ-Βασίληδες” δεν θα γίνουμε ποτέ, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να το κάνουν καλύτερα από εμάς. Έχουμε ευαισθησία, βλέπουμε τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά προχωρούμε όσο επιτρέπουν οι δυνάμεις και οι αντοχές της Οικονομίας και του προϋπολογισμού». Να σημειωθεί εδώ πως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί:

-Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα έως 800 ευρώ το μήνα.

-Μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.

-Οι αυξήσεις της τέταρτης δόσης επανυπολογισμού του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους.

-Οι πρώτες –ύστερα από μία 12ετία– αυξήσεις έως 7,75% για πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχους. Υπενθυμίζεται πως τρεις είναι οι βασικές… ταχύτητες που εφαρμόζονται για τους συνταξιούχους:

-Το 80% με 85% που δεν έχει καθόλου Προσωπική Διαφορά πήρε ήδη την αύξηση, και στο τέλος του μήνα θα πάρει και αναδρομικά για τον Ιανουάριο.

-Οι συνταξιούχοι που έχουν μικρή ή μεσαία Προσωπική Διαφορά είδαν να εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα. Ένα τμήμα της φετινής αύξησης πήγε για να εξαλειφθεί η Προσωπική Διαφορά, και στη συνέχεια είδαν το υπόλοιπο ποσό να πιστώνεται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

-Οι συνταξιούχοι που έχουν μεγάλη Προσωπική Διαφορά δεν πήραν «ζεστό χρήμα». Ειδικότερα, το ποσό της αύξησης χρησιμοποιήθηκε για να εξαλειφθεί η Προσωπική Διαφορά, και αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, έως ότου αυτή μηδενιστεί. Από εκεί και πέρα, θα παίρνουν κανονικά τις αυξήσεις στις συντάξεις.

Βέβαια, όπως ήδη αναφέρθηκε, από τους συνταξιούχους που δεν πήραν καθόλου ή πήραν μικρή αύξηση, τώρα 1.112.000 θα πάρουν την εφάπαξ ενίσχυση.

Δείτε επίσης