Οικονομία

«Έρχεται» διακανονισμός «κόκκινων χρεών» έως 72 δόσεις στους Δήμους

Τον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για διακανονισμό των οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

«Έρχεται» διακανονισμός «κόκκινων χρεών» έως 72 δόσεις στους Δήμους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διεύρυνση της ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων και για τα κόκκινα χρέη της τελευταίας διετίας στους Δήμους σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Την ίδια ώρα με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών διαγράφονται οι παλαιές οφειλές και παράλληλα μειώνεται στα 5 χρόνια ο χρόνος παραγραφής των «φρέσκων» χρεών προς τους ΟΤΑ.

Παράθυρο για επέκταση της νέας ρύθμισης και για τα χρέη στους δήμους άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η ρύθμιση των 36-72 δόσεων «αφορά και φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και θα επιδιώξουμε να επεκταθεί και για τα χρέη στους Δήμους».

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και πρόστιμα της τελευταίας διετίας θα μπορούν ρυθμιστούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε έως 72 μηνιαίες δόσεις όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το δημόσιο και τα ταμεία θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου και σε αυτή μπορούν να ενταχθούν όσοι δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37 – 72 μηνιαίες δόσεις.

Διαγραφή χρεών στους Δήμους

Στο μεταξύ με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή διαγράφονται παλαιά χρέη και μειώνεται ο χρόνος παραγραφής των νέων οφειλών προς ΟΤΑ σε 5 χρόνια. Η ρύθμιση αφορά απλήρωτες οφειλές από δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις στη διάρκεια 14 ετών.

Με βάση τη νέα ρύθμιση οι δήμοι βεβαιώνουν ταμειακά τα οφειλόμενα ποσά από οποιαδήποτε πηγή τα οποία που καθίστανται εισπρακτέα έσοδα εντός αποσβεστικής προθεσμίας 5 ετών (από το επόμενο έτος από τη γένεση της οφειλής).

Επίσης εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις για τις οφειλές παρελθόντων ετών προς τους δήμους που προβλέπουν:

- Τη διαγραφή και μη αναζήτηση οφειλών που γεννήθηκαν πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2012, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που τέθηκαν μεταγενέστερα σε ρύθμιση. Ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

- Τη δυνατότητα αναζήτησης, βεβαίωσης και είσπραξης, εντός της οριζόμενης προθεσμίας, οφειλών που γεννήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2017, εφόσον μπορούσαν να εισπραχθούν κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, ο χρόνος παραγραφής μειώνεται σταδιακά στα 10 έτη για τις παλαιότερες οφειλές προ του 2013, στα 8 έτη για τις οφειλές προ του 2018 και στη συνέχεια στα 5 έτη για τις οφειλές από 1η Ιανουαρίου 2018 και μετά. Οφειλές των ετών 2013-2017 μπορεί να αναζητηθούν, να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν για δύο έτη από την έναρξη ισχύος του νόμου και στη συνέχεια παραγράφονται.

Δείτε επίσης