Οικονομία

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι πολίτες καλούνται ως την ερχόμενη Τρίτη να πληρώσουν φόρους, τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ και ποσά από ρυθμίσεις

Φορολογικές υποχρεώσεις: Τι πρέπει να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

«Βαθιά το χέρι στη τσέπη» θα πρέπει να βάλουν έως το τέλος του μήνα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, εξυπηρέτηση ρυθμίσεων και επιστρεπτέα προκαταβολή.

Την ίδια ώρα εκπνέει η προθεσμία για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ακινησία, για οριστικοποίηση των δηλώσεων από όσους απέκτησαν εισοδήματα από εκμισθώσεις ακινήτων τύπου Airbnb και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Ο Φεβρουάριος «κλείνει» με ένα βαρύ λογαριασμό για τους φορολογούμενους καθώς θα πρέπει να καταβάλλουν:

- Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 2022 συνολικού ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ

- Την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό να φθάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

- Τα τέλη κυκλοφορίας του 2023 ύψους 1,12 δις. ευρώ.

- Τη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής

- Τη δόση ή τις δόσεις των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

- Τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

Στο μεταξύ στις 28 Φεβρουαρίου τελειώνει ο χρόνος για τη διεκπεραίωση των ακόλουθων υποθέσεων στην εφορία:

- Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μπορούν να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με μερικά κλικ στον υπολογιστή τους ή ακόμη και στο κινητό τους. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω από τον Απρίλιο δεδομένου ότι πριν το Πάσχα θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. Οι φορολογούμενοι που θα θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και στη συνέχεια αποφασίσουν να το επανακυκλοφορήσουν τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κ.ε. του 2007 με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 690 ευρώ εάν θέσει σε ακινησία το όχημά του στο τέλος Φεβρουαρίου μπορεί να το θέσει ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και έως και το Δεκέμβριο του 2023 πληρώνοντας τέλη ύψους 517,50 ευρώ. Έτσι θα έχει πληρώσει τέλη κυκλοφορίας για 9 μήνες και θα κυκλοφορεί το αυτοκίνητό του για 11 μήνες καθώς το αυτοκίνητο θα βρίσκεται σε ακινησία μόνο για ένα μήνα τον Μάρτιο.

- Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Οι σύζυγοι πριν επιλέξουν να «πάρουν διαζύγιο» στην εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των τεκμηρίων καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

- Την οριστικοποίηση των στοιχείων για τα ακίνητα και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2022 στο μητρώο της ΑΑΔΕ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων και των εισοδημάτων που δήλωσαν με τις αρχικές δηλώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε διορθώσεις.

- Την εξώδικη επίλυση φορο-διαφορών. Πρόκειται για ειδικού τύπου περαίωση για τους φορολογούμενους που έχουν φορολογικές υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στα δικαστήρια. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα κερδίσουν έκπτωση έως 75% στις προσαυξήσεις και αποπληρωμή των φόρων και προστίμων μέχρι και 24 δόσεις

Δείτε επίσης