Οικονομία

Σταϊκούρας για πλειστηριασμούς: Προστασία σε πρώτη κατοικία και ευάλωτους

Σφοδρό «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης για «λαϊκισμό»

Σταϊκούρας για πλειστηριασμούς: Προστασία σε πρώτη κατοικία και ευάλωτους
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πολιτικές της, δημιουργεί γενικευμένο κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για λαϊκισμό και τόνισε ότι «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με κοινωνική ευαισθησία και προσπαθεί να δώσει δίκαιη και οριστική λύση και όχι να το κρύψει κάτω από το χαλί και να το μεταθέσει στο μέλλον».

«Διαβάζω τίτλους μέσων ενημέρωσης ότι θα βγουν 700.000 σπίτια σε πλειστηριασμούς. Τα ακίνητα για την ακρίβεια που έχουν δοθεί ως εξασφάλιση για προβληματικά δάνεια είναι 600.000. Από αυτά, τα 300.000 είναι βιομηχανικά, επαγγελματικά ακίνητα και αποθήκες. Και από αυτά τα 300.000 ακίνητα το 80% ήδη έχουν ρυθμιστεί διμερώς. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή δεν έχει αλλάξει από το 2015 και μετά. Και αυτή την πραγματικότητα πάμε να την αντιμετωπίσουμε και να μην τη κρύψουμε κάτω από το χαλί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών και στις κατηγορίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και τις καταλογίζει όλες τις ευθύνες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, δεν έφερε μέχρι σήμερα καμία διάταξη για την κατάργηση τους αλλά ούτε και ξεκαθαρίζει αν τελικά είναι υπέρ ή κατά.

Όπως είπε ο Σταϊκούρας, επικαλούμενος στοιχεία για την περίοδο 2015-2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: «Το 2015 έγιναν 9.946 πλειστηριασμοί. Το 2016 έγιναν 6.468. Το 2017 έγιναν 6.853. Το 2018 έγιναν 6.967. Το 2019 έγιναν 5.722 πλειστηριασμοί».

«Εμείς ερχόμαστε και προστατεύουμε τη πρώτη κατοικία και τα ευάλωτα νοικοκυριά. Υπάρχει πλαίσιο σήμερα. Έχουν μπει σε ρυθμίσεις 17.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, μέχρι να οριστικοποιηθεί η αίτηση, 310 ευρώ για 15 μήνες, άρα προστατεύονται απόλυτα και σταματάνε τα αναγκαστικά μέτρα», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας και κατέληξε:

«Αυτό που ζήτησαν κάποιοι γίνεται ήδη ενώ καλούμε παράλληλα και τις τράπεζες να κάνουν γενναίες, ρεαλιστικές ρυθμίσεις. Έχουν γίνει περίπου 590.000 ρυθμίσεις διμερείς, αλλά κάποιες από αυτές δεν τηρούνται γατί δυσκολεύει η καθημερινότητα του πολίτη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης