Οικονομία

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,7% το δ΄ τρίμηνο

Ήταν χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση

ΗΠΑ: Ανάπτυξη 2,7% το δ΄ τρίμηνο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Με ρυθμό 2,7% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο όπως έδειξε η αναθεωρημένη μέτρηση του ΑΕΠ.

Αρχικά το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη αυξήθηκε χαμηλότερα από ότι την έναντι του 2,9% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 1,4% αντί της αρχικής μέτρησης στο 2,1%. Κάτι στο οποίο αποδίδεται κατά βάση και η υποβάθμιση της συνολικής ανάπτυξης του ΑΕΠ.

Η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών υποδηλώνει ότι η νέα χρονιά ξεκινά αδύναμα, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πιεστούν αρκετά στο τρέχον τρίμηνο για να ανταποκριθούν ακόμη και στη χαμηλότερη μέτρηση του περασμένου.

Το πρώτα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πορεία να εμφανίσουν πολύ αργό ρυθμό ανάπτυξης ή ακόμη και συρρίκνωση.

Όπως φαίνεται οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησαν καταναλωτές και επιχειρήσεις να περιορίσουν τις δαπάνες και τις επενδύσεις τους, ειδικά σε τομείς ευαίσθητους στο κόστος δανεισμού όπως η στέγαση και οι κατασκευές.

Από την άλλη βέβαια, αν και αναμένεται ευρέως ότι οι ΗΠΑ θα περάσουν σε ύφεση κάποια στιγμή εντός του 2023, καθώς η Fed συνεχίζει περαιτέρω τη σύσφιξη, οι καταναλωτές συνεχίζουν να ξοδεύουν αρκετά χρήματα ακόμα προκειμένου να διατηρήσουν "ζωντανή" την οικονομία, έστω και με το χαμηλότερο ρυθμό του τέταρτου τριμήνου.

Τα στοιχεία για το ΑΕΠ έδειξαν επίσης και ανοδική αναθεώρηση του προτιμώμενου δείκτη της Fed για τον πληθωρισμού, του Δείκτη Προσωπικών Δαπανών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, έναντι του 3,2% που είχε αναφερθεί αρχικά.

Παρομοίως, στο πιο στενό μέτρο του δείκτη που δεν προσμετρά ενέργεια και τρόφιμα, ο λεγόμενος δομικός δείκτης αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 4,3%.

Δείτε επίσης