Οικονομία

Χρηματοδότηση και προώθηση στο «Μακεδονικό Σήμα» θα προσφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης

Με χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατ. ευρώ θα στηριχθούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια για να αποκτήσουν το σήμα «Μ Μacedonia the Great»

Χρηματοδότηση και προώθηση στο «Μακεδονικό Σήμα» θα προσφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στη «θωράκιση» των εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα με το «Μακεδονικό Σήμα» στοχεύει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω ειδικής χρηματοδότηση του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, με το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, τον Ιούλιο του 2022, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), κατόπιν πρωτοβουλίας του, καταχώρησε στο European Union Intellectual Property Office (UIPO), το Συλλογικό Σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ονομασία «Μ Μacedonia the Great».

Σκοπός του σήματος μεταξύ άλλων είναι να αξιοποιηθεί από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες της Μακεδονίας και να αποτελέσει σημαντικό μοχλό περαιτέρω ανάπτυξης της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής, καθιστώντας τα προϊόντα και υπηρεσίες των μελών της δικαιούχου οργάνωσης ευρέως γνωστά στις ευρωπαϊκές και εν γένει ξένες αγορές και συνδέοντας ταυτόχρονα στη συνείδηση των καταναλωτών στις αγορές αυτές, τη Μακεδονία με την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα χρηματοδοτηθεί ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και καθ΄ύλην αρμόδιος για την τήρηση του Εθνικού Μητρώου Σημάτων, για την ανάπτυξη μηχανισμού διαχείρισης και διασφάλισης του μακεδονικού σήματος καθώς και την παροχή υποστήριξης, ενίσχυσης και προώθησης αυτού.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καταχώριση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) Συλλογικού Σήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με τα άρθρα 74 επ. του Κανονισμού 2017/1001), με ονομασία «Μ Μacedonia the Great» που θα μπορεί να χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τη γεωγραφική περιφέρεια της Μακεδονίας και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου.

Μ Μacedonia the Great

Το συλλογικό σήμα αποτελεί ένα εργαλείο για την οργάνωση και τον συντονισμό της δράσης επιχειρήσεων που αποτελούν μέλη του δικαιούχου φορέα, του ΣΕΒΕ στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κοινές δράσεις και διαφημιστική εκστρατεία που βασίζεται στο συλλογικό σήμα αναμφισβήτητα βοηθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης των μελών της δικαιούχου οργάνωσης.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το «Μακεδονικό Σήμα»

Με δεδομένο ότι ένα συλλογικό σήμα της ΕΕ αποτελεί δικαίωμα που εκτείνεται στην επικράτεια όλων των κρατών μελών της ΕΕ, τα μέλη της δικαιούχου ένωσης απολαμβάνουν ένα πλεονέκτημα στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Ειδικά τα συλλογικά σήματα της ΕΕ με γεωγραφική ένδειξη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για την διάδοση των προϊόντων και υπηρεσιών που προέρχονται από ορισμένη γεωγραφική περιοχή και να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της εν λόγω γεωγραφικής περιοχής, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Σύμφωνα με το ΣΕΒΕ, η δημιουργία του Μακεδονικού Σήματος έχει σκοπό την προστασία των ελληνικών προϊόντων που παράγονται στην Μακεδονία – και αντίστοιχα των υπηρεσιών που παρέχονται -, συνδυάζοντας την ιστορία και την κληρονομιά του τόπου μας, μέσα από αυθεντικά, γνήσια και ποιοτικά προϊόντα των μελών του ΣΕΒΕ.

Το Σήμα στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διακριτικού γνωρίσματος ως μέσου αναγνώρισης, προβολής και διαφήμισης τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους, ώστε να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων της Μακεδονίας-μελών του ΣΕΒΕ και των προϊόντων τους με τρόπο ευκρινή, διαφανή και αδιάβλητο, προς όφελος της εξωστρέφειας, της ασφάλειας δικαίου και του υγιούς ανταγωνισμού.

Τα διακρινόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες των επιχειρήσεων που δικαιούνται το Μακεδονικό Σήμα, προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τις τρεις Περιφέρειες: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (μόνο Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας) και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Για τους σκοπούς του Κανονισμού Χρήσης, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε 3 (τρεις) κατηγορίες:
α) φυσικά προϊόντα,
β) μεταποιημένα φυσικά προϊόντα,
γ) λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες

Για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή η εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Π.Ε. Δράμας και Καβάλας, Δυτικής Μακεδονίας).

Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι:

-Tο ποσοστό άνω του 50% της μάζας των συστατικών του προϊόντος να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες ή το ποσοστό της μάζας της βασικής πρώτης ύλης του να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες ή η μεταποίηση να πραγματοποιείται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και ο χαρακτηρισμός του προϊόντος ως «Μακεδονικού» να συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας του.

- Για τα λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες βασικό κριτήριο είναι ποσοστό άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις περιφέρειες. Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ενώ αποκλείονται δαπάνες που αφορούν την προώθηση, την προβολή και τη διαφήμιση του προϊόντος.

Το σήμα αποδίδεται δωρεάν και εξυπακούεται ότι η χρήση του μπορεί να γίνεται παράλληλα με τη χρήση των ατομικών σημάτων/διακριτικών γνωρισμάτων της κάθε επιχείρησης και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο κανονισμό χρήσης.

Δείτε επίσης