Οικονομία

Συνταξιούχοι: Διπλό «δώρο» πληρώνει σήμερα ο ΕΦΚΑ-Ποιοι οι δικαιούχοι, ποια τα ποσά

Ποιοι θα δουν διπλή αύξηση στις τσέπες τους

Συνταξιούχοι: Διπλό «δώρο» πληρώνει σήμερα ο ΕΦΚΑ-Ποιοι οι δικαιούχοι, ποια τα ποσά
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Διπλή αύξηση θα δουν στους λογαριασμούς τους εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι σήμερα, Παρασκευή.

Συγκεκριμένα, στις 24 Φεβρουαρίου καταβάλλονται τα αναδρομικά από την αύξηση του Ιανουαρίου που δεν πληρώθηκε πριν τα Χριστούγεννα.

Η αναδρομική καταβολή της αύξησης του 7,75% στις συντάξεις θα πραγματοποιηθεί με εμβόλιμη πληρωμή από τον ΕΦΚΑ.Το συνολικό ποσό των αναδρομικών αγγίζει τα 845 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, 1,7 εκατ. συνταξιούχοι που έχουν ήδη πληρωθεί ή πληρώνονται αύριο την σύνταξη Μαρτίου, θα λάβουν ένα έξτρα ποσό με την εμβόλιμη πληρωμή.

Παράλληλα, αύριο πληρώνονται και οι συντάξεις Μαρτίου σε συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Έξτρα ποσό θα δουν αύριο στους λογαριασμούς τους και όσοι πληρώθηκαν τη σύνταξη Μαρτίου χθες και προχθές, εφόσον δικαιούνται αύξηση.

Έτσι, όλοι όσοι είδαν αύξηση στην σύνταξή τους στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να υπολογίζουν πως θα λάβουν επιπλέον ποσό στις 24 Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, αν η αύξηση στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 30 ευρώ, στις 24 Φεβρουαρίου θα πάρουν έξτρα 30 ευρώ στο λογαριασμό τους, εκτός από την σύνταξη τους.

Αναδρομικά επικουρικών

Μετά τις πληρωμές των συντάξεων Μαρτίου αντίστροφα θα αρχίσει να μετρά ο χρόνος μέχρι το τέλος του πρώτου 15νθημέρου του Μαρτίου για όσους δικαιούνται και αιτηθούν να τους δοθούν αναδρομικά από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022) θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ, μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν την σύνταξη τους να εκδίδεται. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Δείτε επίσης