Οικονομία

«Αλμυρές» κατά 10% σε σχέση με πέρυσι οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι

Το «καλάθι της Σαρακοστής» κι η συμφωνία του υπουργείου Ανάπτυξης για το «καλάθι θαλασσινών» έχουν συγκρατήσει σημαντικά της τιμές των βασικών προϊόντων

«Αλμυρές» κατά 10% σε σχέση με πέρυσι οι τιμές για το σαρακοστιανό τραπέζι
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Αυξημένο σε σχέση πέρυσι, αλλά σαφώς πιο συγκρατημένο από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τη δημιουργία του καλαθιού της Σαρακοστής, θα είναι το κόστος για το φετινό σαρακοστιανό τραπέζι.

Σε μέσο επίπεδο, οι τιμές είναι υψηλότερες κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την περυσινή αντίστοιχη περίοδο στα σούπερ μάρκετ, ενώ με μεγαλύτερη ταχύτητα κινήθηκαν ανοδικά οι τιμές στα λοιπά, μικρότερα καταστήματα τροφίμων.

Πάντως για τους καταναλωτές της Αθήνας, η συμφωνία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με τον πρόεδρο των Ιχθυοπωλών της Βαρβακείου Αγοράς Βασίλη Σίμο, να δημιουργηθεί «καλάθι θαλασσινών» αποτελεί μια καλή «διέξοδο» καθώς οι ιχθυοπώλες δεσμεύτηκαν, ειδικά έως και την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου να έχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι σε μια σειρά αλιευμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το καλάθι των ιχθυοπωλών περιλαμβάνει κόκκινη γαρίδα με τιμές από 12 – 14 ευρώ το κιλό (13 – 16 πέρυσι) γαρίδα γάμπαρη μικρή από 9 έως 12 ευρώ το κιλό (11 – 13 πέρυσι) καλαμάρι μικρό από 9 – 12 ευρώ το κιλό (10 – 18), θράψαλο μικρό από 5 – 6 ευρώ το κιλό (4- 9) και σουπιά από 10 – 13 ευρώ το κιλό (10 – 14).

Σε ό,τι αφορά το χαλβά, ο οποίος έχει ενταχθεί στο «καλάθι της Σαρακοστής», οι τιμές που ανάρτησαν στην πλατφόρμα e-καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μετέχουν υποχρεωτικά ή προαιρετικά στο μέτρο, οι τιμές, κινούνται από 4,50 έως και 15,70 ευρώ το κιλό.

Το μεγάλο εύρος, σχετίζεται το αν το προϊόν είναι ιδιωτικής ετικέτας ή επώνυμο, αλλά και από γεγονός ότι κάποιες αλυσίδες επέλεξαν να θέσουν ορισμένους κωδικούς χαλβά σε προσφορά. Οι μέσες τιμές πάντως κινούνται μεταξύ 5 έως 6 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα οι τιμές στην ταραμοσαλάτα, κινούνται από 3,30 έως και 4,5 ευρώ το κιλό.

Η «μάχη» της λαγάνας

Αισθητή πάντως αναμένεται να είναι η αύξηση στην τιμή της λαγάνας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,5 έως και 4,5 ευρώ το κιλό, όταν πέρυσι, η ανώτατη τιμή έφθανε στα 3,5 ευρώ ανά τεμάχιο. Οι τιμές αυτές, όπως επισημαίνουν οι αρτοποιοί, σχετίζονται με την κατακόρυφη αύξηση των τιμών στα άλευρα και την ενέργεια.

Ως προς την κίνηση στην αγορά, αυτή αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Σάββατο καθώς οι προμήθειες, ειδικά στα θαλασσινά που είναι ευαλλοίωτα, γίνονται όσο πιο κοντά είναι εφικτό στην Καθαρά Δευτέρα.

Μάλιστα για τη διευκόλυνση του αγοραστικού κοινού, η Βαρβάκειος Αγορά θα είναι ανοικτή από το βράδυ της Κυριακής έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Εκτός όμως της Βαρβακείου, την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοικτά και τα καταστήματα τροφίμων, από όπου οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους.

Δείτε επίσης