Οικονομία

Φοροαπαλλαγές για ιδιωτική ασφάλιση

Θα δοθούν και κίνητρα για ασφαλιστική προστασία από φυσικές καταστροφές των κατοικιών

Φοροαπαλλαγές για ιδιωτική ασφάλιση
Αρθρογράφος: Νίκος Ρογκάκος
Από Νίκος Ρογκάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ένα σημαντικό κομμάτι στο «παζλ» της επόμενης 4ετίας θα είναι πιθανότατα η επαναφορά φοροαπαλλαγών ή φοροεκπτώσεων για δαπάνες ιδιωτικής ασφάλισης. Δεν είναι υποχρεωτική η ασφάλιση κτιρίων –είτε κατοικιών είτε επαγγελματικών ακινήτων– όπως συστήνει ο ΟΟΣΑ, ως μέτρο για τον επιμερισμό του κινδύνου έναντι φυσικών καταστροφών, μεταξύ Κράτους και πολιτών. Αντιθέτως, η νέα πραγματικότητα που έχει επιβάλει (και) η κλιματική αλλαγή, φαίνεται ότι θα ενισχύσει την παροχή κινήτρων σε αυτήν την κατεύθυνση.

Η αρχή έγινε με το ν.4797/2021, με τον οποίο το πλαίσιο για αποζημιώσεις και επιχορηγήσεις έγινε πιο αποτελεσματικό. Στο άρθρο 5 του σχετικού νόμου, επί της ουσίας «ανταμείβονται» εις διπλούν οι επιχειρήσεις που υφίστανται ζημίες και είναι ασφαλισμένες. Κατ' αρχάς, επιχορηγούνται για το ποσό της ζημίας το οποίο δεν καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρία. Επιπλέον, το ποσό της ζημίας που καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση.

Τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η επαναφορά φοροεκπτώσεων - φοροαπαλλαγών, που ίσχυαν έως το 2013.

«Συζητάμε καθολικά κίνητρα» είναι η απάντηση αρμόδιας πηγή, με φόντο τις πληροφορίες από τον ασφαλιστικό κλάδο, που αναφέρουν ότι από την αρχή της τρέχουσας κυβερνητικής θητείας είναι υπό συζήτηση το πώς θα δοθούν κίνητρα –έστω με τη μορφή φοροεκπτώσεων– για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης.

Οι 38 υποθέσεις απάτης για αποζημιώσεις

Ο απολογισμός, που έκανε το οικονομικό επιτελείο για τις αποζημιώσεις - επιχορηγήσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, δεν είχε μόνο αριθμούς αλλά και αποκαλύψεις. Κατά τις διασταυρώσεις που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή από περιοχές της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις καραμπινάτης απάτης.

Οι «πονηροί» επιχείρησαν να πάρουν αποζημιώσεις σχεδόν 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου. Στην πραγματικότητα, είτε το έγγραφο ήταν «μαϊμού», είτε ο υπογράφων μηχανικός ήταν ανύπαρκτος, είτε το ίδιο το ακίνητο δεν υπήρχε.

Όπως λένε, μάλιστα, αρμόδιες πηγές, υπήρξαν περιπτώσεις που κάποιοι άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση, υποθέτοντας ότι οι κρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να δουλεύουν στα «τυφλά».

Παραπέμφθηκαν για τα περαιτέρω στον εισαγγελέα, και οι διασταυρώσεις συνεχίζονται, καθώς πέρα από αυτές τις εξόφθαλμες περιπτώσεις, ενδεχομένως να υπάρχουν και πιο... ψαγμένοι, που μπόρεσαν να περάσουν κάτω από τα... ραντάρ στην πρώτη φάση των σχετικών διαδικασιών.

Δείτε επίσης