Μειωμένο κατά 900 εκατ. ευρώ το έλλειμμα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat είναι εξαιρετικά πιθανό να δείξουν ότι είναι ακόμα και κάτω από το 1,2% του ΑΕΠ

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»
Το πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης για το περασμένο έτος, αναμένεται να κλείσει χαμηλότερα ακόμα και από τις αρχικές εκτιμήσεις πριν προκύψει η ανάγκη συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη βάση έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Οι ανακοινώσεις της Eurostat στις 24 Απριλίου, ημερομηνία η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα βρίσκεται ανάμεσα στις δύο εθνικές κάλπες για την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, αναμένεται από κυβερνητικές πηγές πως θα δώσουν πόντους αξιοπιστίας στη σημερινή κυβέρνηση, τουλάχιστον στο διεθνές ακροατήριο. Διότι στο εσωτερικό οι ψηφοφόροι παραδοσιακά τοποθετούνται έναντι της κάλπης με κριτήριο τη δική τους τσέπη.
Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του έως σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την πορεία εσόδων και δαπανών το περασμένο έτος, από την πορεία του Τουρισμού και του ΑΕΠ, κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε εκτιμήσεις για πρωτογενές έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ ή και ακόμα χαμηλότερο. Πρόκειται για έλλειμμα χαμηλότερο κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον τελευταίο στόχο που είχε τεθεί με τον προϋπολογισμό του 2023.
Ο προϋπολογισμός του 2022 όπως ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2021, προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης 1,2% του ΑΕΠ ή 2,296 δισ. ευρώ –σε όρους ενισχυμένης εποπτείας– ή 1,4% του ΑΕΠ (2,680 δισ. ευρώ) σε δημοσιονομική βάση.
Έκτοτε, αλλεπάλληλα πακέτα έκτακτων και μόνιμων μέτρων (4,8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, 4,4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης με έκτακτα επιδόματα Πάσχα και Χριστούγεννα, Fuel Pass, Power Pass, αλλά και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών), ψήλωσαν το έλλειμμα στο 2% με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, για να υποχωρήσει εκ νέου η εκτίμηση στο 1,7% του ΑΕΠ με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2023 και στο 1,6% του ΑΕΠ (3,408 δισ. ευρώ) στον προϋπολογισμό 2023 όπως ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Τα τελικά μεγέθη της Eurostat δεν αποκλείεται να δείξουν πρωτογενές έλλειμμα ακόμα και κάτω από το 1,2% του ΑΕΠ ή περίπου 2,5 δισ. ευρώ.