Οικονομία

Ποιοι φόροι θα μειωθούν μετά τις εκλογές

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη τετραετία

Ποιοι φόροι θα μειωθούν μετά τις εκλογές
Αρθρογράφος: Γεωργία Σκιτζή
Από Γεωργία Σκιτζή

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Πλέγμα μόνιμων φοροελαφρύνσεων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις, αλλά και μειώσεις έμμεσων φόρων σε βάθος τετραετίας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλοηγός είναι ο περιορισμός του φορολογικού βάρους στην Οικονομία, που θα οδηγήσει σε ενίσχυση των εισοδημάτων και των επενδύσεων, με ταυτόχρονη τόνωση των κρατικών εσόδων, καθώς η χαμηλότερη φορολογία θα αποτελέσει κίνητρο για την «αποκάλυψη» των πραγματικών εισοδημάτων και την απόδοση των φόρων στο Δημόσιο.

Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια για τη δραστική συμπίεση το δημόσιου Χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο για τις μόνιμες μειώσεις φόρων που θα ξεδιπλωθούν σταδιακά την τετραετία 2023-2027, προβλέπει οκτώ άξονες.

-Αλλαγές στη φορολογία για μισθωτούς. Με στόχο τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που επλήγη στα χρόνια των Μνημονίων, θα υπάρξουν νέα κλιμάκια και μείωση των συντελεστών με επίκεντρο τα εισοδήματα μεταξύ 20.000 και 30.000 ευρώ, καθώς και για τα υψηλά άνω των 40.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος, 22% για άνω των 10.001 έως 20.000 ευρώ, 28% για άνω των 20.001 έως 30.000 ευρώ, 36% για 30.001 έως 40.000 ευρώ και 44% για άνω των 40.000 ευρώ.

-Νέο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Προωθούνται αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, οι οποίες θα συνδυαστούν με κίνητρα προς τους ειλικρινείς φορολογούμενους, καθώς η επαγγελματική αυτή κατηγορία βρίσκεται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Πιλότος για το εύρος και το είδος των παρεμβάσεων θα αποτελέσουν η μελέτη και οι προτάσεις του ΙΟΒΕ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60%, λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας, με το συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, την «κατάργηση» της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου, τις εξαιρέσεις από το Τέλος Επιτηδεύματος. Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ, με τη νέα κλίμακα ο φόρος διαμορφώθηκε στα 900 ευρώ, με την ελάφρυνση να φθάνει τα 1.300 ευρώ.

-Ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων από ενοίκια. Κεντρική κατεύθυνση είναι ο επανασχεδιασμός από μηδενική βάση της κλίμακας, με την καθιέρωση νέων και περισσότερων κλιμακίων και συντελεστών, που θα καθιστούν προοδευτικότερη και δικαιότερη τη φορολογία για 978.051 εκμισθωτές ακινήτων, περιορίζοντας τα βάρη κυρίως για όσους αποκτούν μεσαία εισοδήματα. Ένα από τα σενάρια προβλέπει αλλαγή δομής με την ενσωμάτωση ενός πρόσθετου συντελεστή 20% ή 22% στην ισχύουσα κλίμακα μεταξύ των εισοδημάτων από 12.001 έως 35.000 ευρώ, με στόχο τον επιμερισμό της επιβάρυνσης, αφού όσοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα 12.000 ευρώ φορολογούνται αυτομάτως με συντελεστή 35%. Σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής 15%, ο οποίος αυξάνεται στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ, και στο 45% για ενοίκια από 35.001 ευρώ και πάνω. Όσον αφορά στο χρόνο εφαρμογής του νέου καθεστώτος φορολόγησης των ενοικίων στόχος είναι οι ελαφρύνσεις να τρέξουν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2024.

-Ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις. Εξετάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή νομικών προσώπων από το 22% στο 20%.

Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου. Σήμερα η προκαταβολή κυμαίνεται από 55% έως 100%. Ειδικότερα, για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80%, και για τις τράπεζες 100%, ενώ μειώνεται στο μισό για όσους υποβάλλουν δήλωση για πρώτη φορά.

-Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος σε βάθος διετίας. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει «κούρεμα» κατά 50%, και σε δεύτερη πλήρης κατάργηση. Με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα ετήσια ποσά του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις ξεκινούν από 400 ευρώ και φθάνουν έως 1.000 ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση έχει διευρύνει τη λίστα με τις απαλλαγές από το Τέλος Επιτηδεύματος, ενώ φέτος οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που προχώρησαν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης από την 1η Σεπτεμβρίου 2022, δεν θα καταβάλουν Τέλος Επιτηδεύματος.

-Μείωση έμμεσων φόρων. Μόνιμη εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αεριούχα νερά, εισιτήρια κινηματογράφων, μεταφορές προσώπων και αποσκευών τους, καθώς και στην Εστίαση. Παράλληλα, εξετάζεται μείωση των συντελεστών ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, με διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6%.

-«Τέλος» στα τεκμήρια διαβίωσης. Με την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα καταργηθούν τα στρεβλά και αναχρονιστικά τεκμήρια διαβίωσης, καθώς οι φορολογικές Αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα για την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων (εισοδήματα από εργασία ή επαγγελματική δραστηριότητα, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη, μέχρι και έργα Τέχνης, καταθέσεις σε τράπεζες, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.ά.).

Δείτε επίσης