Οικονομία

DBRS: Επιβεβαίωσε το ΒΒ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές

Ο Καναδικός οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας που παραμένει μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα

DBRS: Επιβεβαίωσε το ΒΒ για την Ελλάδα με σταθερές προοπτικές
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Ο Οίκος αξιολόγησης DBRS, επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα BB (high) μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα από τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα), με σταθερές προοπτικές.

H σχετική έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα το βράδυ χαρακτηρίζει σταθερό trend (προοπτικές) και παραθέτει την άποψη της DBRS Morningstar ότι η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών και του χρέους, παρά το πιο δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Ο τουρισμός και οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και τα μέτρα στήριξης, αύξησαν το το πραγματικό ΑΕΠ κοντά στο 6% το 2022.

Το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία φέτος, αν και η ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με την όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και σε ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους είχαν ως αποτέλεσμα πρωτογενές έλλειμμα στο 1,6% του ΑΕΠ το 2022 από 5% το 2021.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί κατά σχεδόν 25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022, επωφελούμενο από τη βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και την ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, σύμφωνα με την DBRS.

Παρά τη σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους, η εφαρμογή ενός συνετού σχεδίου εξυγίανσης θα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, οικοδομώντας παράλληλα ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης.

Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας στηρίζονται στη συμμετοχή της στην ευρωζώνη και στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων του παρελθόντος που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, τονίζει ο οίκος και προσθέτει: Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που, αν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των ομολόγων της στην ευρωζώνη. Η DBRS Morningstar σημειώνει ότι τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, υποστηρίζοντας παράλληλα την αύξηση των επενδύσεων. Αντίθετα, οι αξιολογήσεις περιορίζονται από τα οικονομικά ζητήματα που κληρονόμησε η Ελλάδα από την παρατεταμένη κρίση, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους και τα ακόμη υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τραπεζικό σύστημα. Επιπλέον, οι χαμηλές επενδύσεις επιβαρύνουν τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελλάδας με το επενδυτικό χάσμα να παραμένει προς το παρόν υψηλό. Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης από 21% του ΑΕΠ το 2009 σε 13,3% το 2021, στο χαμηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και πολύ μακριά από τον μέσο όρο του 22,2%.

Οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα μπορούσαν να αναβαθμιστούν αν συμβεί ένα ή ένας συνδυασμός των ακόλουθων γεγονότων: συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις, βελτιώνοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, ή συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που θα διατηρεί τον λόγο του δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.

Δείτε επίσης