Οικονομία

ΑΑΔΕ:«Ξεσκονίζουν» 900 φακέλους για φοροκλοπές και απάτες

Ψηλά στη λίστα υποθέσεις που παραγράφονται, λαθρεμπόριο, εισαγγελικές παραγγελίες και ενδοκοινοτικές συναλλαγές

ΑΑΔΕ:«Ξεσκονίζουν» 900 φακέλους για φοροκλοπές και απάτες
Αρθρογράφος: Κώστας Αντωνάκος
Από Κώστας Αντωνάκος

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Καταιγισμό από δεκάδες χιλιάδες ελέγχους εξαπολύει η ΑΑΔΕ το 2023, για τον εντοπισμό κρυφών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, περιπτώσεων διακίνησης «μαύρου» χρήματος, απάτης και φοροκλοπής, ενώ επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σύγχρονα ηλεκτρονικά εργαλεία, την Tεχνητή Nοημοσύνη, αλλά και μεθόδους ανάλυσης κινδύνου με αυτοματοποιημένα κριτήρια. Ψηλά στη λίστα των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας, επιστροφές φόρων, υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, εισαγγελικές παραγγελίες, ενδοκοινοτικές συναλλαγές και εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων, που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών μπαίνουν και εκατοντάδες φάκελοι με «βαριές» υποθέσεις φοροδιαφυγής, που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, κατασχέσεις, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικό εμπόριο και πλατφόρμες παραγγελιών και απάτες στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

Από «κόσκινο» θα περάσουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb, ενώ προχωρά η διασύνδεση του Κτηματολογίου με την ΑΑΔΕ, που θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να έχει πλήρη και ακριβή εικόνα για την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων.

Παράλληλα, έρχεται μπόνους σε όσους αποκαλύπτουν κρούσματα με αποδείξεις-«μαϊμού», ενώ προωθούνται η επέκταση των POS σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και η μείωση του ορίου των μετρητών στις συναλλαγές.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το τρέχον έτος:

- Θα διενεργηθούν 25.000 πλήρεις και μερικοί φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης. Τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων που θα ελεγχθούν, θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας, ενώ ποσοστό τουλάχιστον 75% θα αφορά, καταρχήν,, σε ελέγχους της τελευταίας τριετίας, για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Θα «ανοίξουν» 2.500 φάκελοι, για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.
- Θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης κεφαλαίου για τις οποίες λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στις 31/12/2023, και αφορούν ακίνητα τα οποία δεν εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξίας και δεν έχει γίνει δεκτή από το φορολογούμενο η προεκτίμηση - προσωρινή αξία από τη ΔΟΥ.

Παράλληλα, ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, θα ελεγχθούν άμεσα:

- Υποθέσεις που αφορούν επιστροφές φόρων.
- Υποθέσεις που αφορούν έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις, όπως, ενδεικτικά, δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.
- Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου, και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
- Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε εισαγγελικής ή δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.
- Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
- Υποθέσεις που αφορούν εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.
- Υποθέσεις που αφορούν πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
- Υποθέσεις των ΔΟΥ, ΕΛΚΕ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.
- Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις πολυμερών (ταυτόχρονων) ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές Αρχές.
- Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής κατόπιν αιτήματος.
- Υποθέσεις ελέγχων συμμόρφωσης των Δηλούντων Ελληνικών Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, με τους κανόνες δέουσας επιμέλειας και υποβολής πληροφοριών.
- Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους.

«Ξεσκονίζουν» 900 φακέλους φοροδιαφυγής

Λίστα με 900 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, με βάση αυτοματοποιημένο μοντέλο αντικειμενικής αξιολόγησης, έχει συνταχθεί από τις ελεγκτικές Αρχές.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται:

- Διενέργεια τουλάχιστον 470 υποθέσεων ερευνών φοροδιαφυγής από τις ΥΕΔΔΕ, που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών, επεξεργασίες κατασχεμένων στοιχείων και αρχείων, κυκλώματα έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, επεξεργασίες ψηφιακών αρχείων κ.λπ.

- Διενέργεια τουλάχιστον 105 υποθέσεων ερευνών αξιοποίησης νέων πληροφοριών και δεδομένων, από τις ΥΕΔΔΕ.

- Διενέργεια τουλάχιστον 170 υποθέσεων ειδικών ερευνών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, των πλατφορμών παραγγελιοληψίας, των πλατφορμών διαμεσολάβησης στην παροχή υπηρεσιών διαμονής και εν γένει του ηλεκτρονικού επιχειρείν, από τις ΥΕΔΔΕ.

- Διενέργεια τουλάχιστον 155 υποθέσεων έρευνας οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ ενδοκοινοτικών συναλλαγών, από τις ΥΕΔΔΕ.

Επίσης, ανεξάρτητα από την προτεραιοποίησή τους ή μη, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε υποθέσεις πολυμερών ταυτόχρονων ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και αλλοδαπές φορολογικές Αρχές, υποθέσεις έρευνας που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες κατόπιν αιτήματος των ΥΕΔΔΕ, έρευνες για τις οποίες έχει διαβιβαστεί ειδική έκθεση ελέγχου λήψης διασφαλιστικών μέτρων στην αρμόδια υπηρεσία, καθώς και έρευνες για τις οποίες έχει διαβιβαστεί έγγραφο για τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, και υποθέσεις που αφορούν σε διενέργεια μερικών επιτόπιων στοχευμένων ελέγχων, καθώς και λοιπών ελέγχων πρόληψης για τη διαπίστωση της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για φορολογουμένους που ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

Διασταύρωση μισθώσεων Airbnb

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ελεγκτικού μηχανισμού θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις με τα δεδομένα που θα λάβει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, όπως προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Σε πρώτη φάση οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ), στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια, οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που εμφάνισαν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών θα αποστέλλονται στις εφορίες, για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τα 5.000 ευρώ.

Εκτός από τα πρόστιμα σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Δείτε επίσης