Οικονομία

Ανοιξιάτικο μπόνους σε συνταξιούχους - Πληρώνονται τα αναδρομικά των 100 ευρώ

Στις 15 Μαρτίου η προκαταβολή της επικουρικής

Ανοιξιάτικο μπόνους σε συνταξιούχους
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Η ώρα να πάνε ταμείο φτάνει για 1,15 εκατ. συνταξιούχους, καθώς έρχονται δύο πληρωμές. Η αρχή θα γίνει από περίπου 40.000 άτομα που είναι στην αναμονή για την επικουρική σύνταξη, ενώ θα ακολουθήσει η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης σε 1,1 εκατ. συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται πως φέτος προηγήθηκε το «ξεπάγωμα» των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια, με το ποσό της αύξησης να διαμορφώνεται στo 7,75%.

Στο μέτωπο των επικουρικών η σημαντικότερη παρέμβαση αφορά στη χορήγηση προκαταβολής για τις εκκρεμείς συντάξεις λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου. Το μέτρο αφορά σε ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση πριν από την 1η Ιουλίου 2022 και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης ίδιας κατηγορίας με την αιτούμενη επικουρική. Ειδικά για τις επικουρικές συντάξεις λόγω γήρατος, ο αιτών θα πρέπει να έχει συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης).

Η προκαταβολή χορηγείται χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε ενέργεια από πλευράς του δικαιούχου και ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης της επικουρικής σύνταξης γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη λόγω θανάτου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, η προκαταβολή θα αφορά περίπου 40.000 ασφαλισμένους.

Το ποσό θα είναι εφάπαξ, διότι και σε αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση για την απονομή της επικουρικής σύνταξης αναμένεται να εκδοθεί έως το καλοκαίρι.

Ενδεικτικά:
- Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για την επικουρική του σύνταξη για 19 μήνες. Πρόκειται να εισπράξει το ποσό των 1.900 ευρώ.
- Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για επικουρική του σύνταξη για 26 μήνες. Δικαιούται το ποσό των 2.600 ευρώ.
- Ασφαλισμένος περιμένει την έκδοση της επικουρικής του σύνταξης για 28 μήνες. Δικαιούται το ποσό των 2.800 ευρώ.
- Ασφαλισμένος περιμένει για δέκα μήνες την έκδοση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας. Δικαιούται 500 ευρώ.
- Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για 30 μήνες. Πρόκειται να εισπράξει 1.500 ευρώ.
- Γυναίκα είναι στην αναμονή για να πάρει σύνταξη χηρείας –μετά το θάνατο του συζύγου της– για 26 μήνες. Με τη νέα ρύθμιση θα εισπράξει 1.300 ευρώ.

Έκτακτη ενίσχυση

Σε 1.112.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι –σε σύνολο 2,5 εκατ.– που θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 με 300 ευρώ.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, καθώς έχουν ήδη λάβει στο ακέραιο την αύξηση του 7,75%, αφού δεν έχουν Προσωπική Διαφορά. Ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος της εφάπαξ ενίσχυσης έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

-Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με Προσωπική Διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές το μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ το μήνα, με Προσωπική Διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μία μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, της τάξεως των 36 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε, όμως, μία ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

Απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα των ασφαλισμένων δίνει η «ΒτΚ»

Ερώτηση. Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε;

Απάντηση: Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν Προσωπική Διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα, και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό.

Ερώτηση. Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης και με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν οι δικαιούχοι;

Απάντηση. Ξεκινά από τα 200 ευρώ για 158.000 συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα, αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%.

Διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για 394.000 συνταξιούχους που:
- είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα,
- είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ το μήνα.
Κλιμακώνεται στα 300 ευρώ για 560.000, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, που:
- δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα,
- είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ το μήνα,
- είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με Προσωπική Διαφορά, οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα.

Ερώτηση. Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεται αίτηση;

Απάντηση. Έως τις 31 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή. Δεν απαιτείται καμία αίτηση από τους συνταξιούχους. Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε Τέλος, Εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Ερώτηση. Ο υπολογισμός του ύψους της σύνταξης είναι με βάση το μικτό ή το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος;

Απάντηση. Προκειμένου να λάβει την ενίσχυση ο συνταξιούχος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή, η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν από την παρακράτηση των φόρων.

Δείτε επίσης