Οικονομία

Καθησυχαστικά σινιάλα από την ΕΚΤ για τον «τυφώνα» SVB - Τι θα κάνει με τα επιτόκια

«Καλά χρηματοδοτημένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες», διαμηνύουν υψηλόβαθμα στελέχη - Πότε ο κίνδυνος για ντόμινο είναι... υπαρκτός

Καθησυχαστικά σινιάλα από την ΕΚΤ για τον «τυφώνα» SVB - Τι θα κάνει με τα επιτόκια
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Την ώρα που οι επενδυτές φοβούνται για ντόμινο εξελίξεων σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ μετά τα δύο «κανόνια» της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και οι χρηματοαγορές «κλυδωνίζονται», η ΕΚΤ εκπέμπει καθησυχαστικά σινιάλα, τα οποία θα βρεθούν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση της ομάδας κρίσεων της Bundesbank, που εκτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο στη γερμανική αγορά.

Ειδικότερα, υψηλόβαθμη πηγή της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ ανέφερε στο Reuters ότι η Εποπτική Αρχή της Κεντρικής Τράπεζας δεν είχε και δεν θα έχει κάποια έκτακτη συνεδρίαση, με την επόμενη προγραμματισμένη να έχει οριστεί για τις 23-24 Μαρτίου.

Επίσης, δεν αναμένεται κάποια ανακοίνωση από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο θα συνεδριάσει όπως ήταν προγραμματισμένο την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής, έχοντας ήδη προαναγγείλει νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα).

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με το Reuters, παραμένουν οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β., εντούτοις θα αναγνωρίσει τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Tο Bloomberg αναφέρει επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη 16/3 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β. μετά τα δυσμενή στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, αλλά οι αγορές χρήματος διατηρούν πλέον μικρές επιφυλάξεις και είναι λιγότερο βέβαιες για αυτό.

Επιπλέον, οι αγορές χρήματος αναμένουν τώρα για πρώτη φορά ένα χαμηλότερο «ταβάνι» του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ από το 3,75%. Σημειώνεται ότι σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων ανέρχεται στο 2,5% και προ ημερών έρευνα του Bloomberg με αναλυτές - οικονομολόγους είχε καταλήξει πως θα πρέπει να αναμένονται 3 νέες αυξήσεις επιτοκίων των 25 μ.β. ώστε το επιτόκιο να φτάσει στο 3,75%.

Οι επενδυτές αμφιβάλλουν αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μ.β. την επόμενη εβδομάδα, όπως ήταν οι προσδοκίες πριν από την κρίση της SVB. Η Goldman Sachs προβλέπει, μάλιστα, ότι η Fed δεν θα αυξήσει καθόλου τα επιτόκια τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να αναμένει αυξήσεις τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το 90% των επενδυτών, πάντως, θεωρούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια 25 μ.β. την επόμενη εβδομάδα.

«Καλά χρηματοδοτημένες οι ευρωπαϊκές τράπεζες»

Η πηγή της ΕΚΤ σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι γενικά καλά χρηματοδοτημένες και ότι έχουν κάνει καλή δουλειά, με τη μεταφορά των ομολόγων τους σε χαρτοφυλάκια που θα κρατήσουν έως την ωρίμανσή τους (hold to maturity), κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι αναγκασμένες να καταγράφουν ζημιές από τη μείωση των τιμών τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν γενικά ένα πιο συντηρητικό μείγμα ενεργητικού σε σχέση με αυτό της Silicon Valley Bank, η οποία έδινε δάνεια κυρίως σε τεχνολογικές startups που έχουν υψηλό ρίσκο.

Επίσης, η πηγή δεν βλέπει κάποια άμεση επίπτωση στις τράπεζες της Ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB αλλά προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ντόμινο.

Δείτε επίσης