Στα 770-780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από 1η Απριλίου - Ποια επιδόματα ενισχύονται
«Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ‘8’ μπροστά», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης-Το αργότερο την Παρασκευή οι ανακοινώσεις-Μπούσουλας η αύξηση του 7,75% στις συντάξεις

Θέμα μόλις λίγων ημερών είναι, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, οι ανακοινώσεις για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημείωσε πως οι τελικές αποφάσεις θα γνωστοποιηθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Πέμπτη ή Παρασκευή αναφέρουν οι πληροφορίες, οι οποίες τονίζουν ακόμη πως ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφώνεται στην περιοχή των 770-780 ευρώ.
Συνεπώς, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε αύξηση – κατά τι υψηλότερη – από αυτή που δόθηκε στους συνταξιούχους, δηλαδή πάνω από το 7,75%.
Ασφαλείς πληροφορίες, προσδιορίζουν το «κατώφλι» της αύξησης, γύρω στο 8% – δηλαδή ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 770 ευρώ -, ενώ η «οροφή» αντιστοιχεί σε αύξηση 9,4% και οδηγεί σε κατώτατο μισθό της τάξεως των 780 ευρώ.
Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και να δει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμέσως μετά θα ανακοινωθεί το νέο ποσό. Με βάση και την έκθεση του ΚΕΠΕ, ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πέριξ των 766 ευρώ, με ισχύ από την 1η Απριλίου.
Μιλώντας σχετικά τη Δευτέρα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι μετά την αύξηση, ο κατώτατος μισθός δεν θα ξεπερνά τα 800 ευρώ.
«Ο κατώτατος μισθός δε θα έχει το ‘8’ μπροστά. Τα 800 ευρώ είναι μια αύξηση περίπου 12%. Ο πληθωρισμός ήταν στο 9,5%, προβλέπεται ότι θα είναι 5%, το ΑΕΠ ανέβηκε 5,6%. Όλα αυτά πρέπει να σταθμιστούν.
»Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων και από την άλλη πρέπει και οι επιχειρήσεις να δουν τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού. Θα αποτυπωθεί αυτό στη σημαντική αύξηση που θα δοθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων για τον κατώτατο μισθό, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο πορίσματος διαβούλευσης του ΚΕΠΕ, συνοψίζονται ως εξής:
ΓΣΕΒΕΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%. Επιπλέον, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να ληφθεί υπ' όψιν η οικονομική κατάσταση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και να παρθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων για τη συγκράτηση του αυξημένου κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη στήριξη της ρευστότητάς τους και την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία για 2 στα 3 νοικοκυριά (63%), με κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ο μισθός δεν επαρκεί για όλο τον μήνα (18 ημέρες), όταν το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 50%, ενώ η έκθεση του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ δείχνει βελτίωση της αγοράς εργασίας, άρα υπάρχουν περιθώρια αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ.
ΓΣΕΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15,8% (στα 826 ευρώ).
Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ προτείνει:
Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας, με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους, στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης και, τελικά, τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, στην κοινωνία και στη δημοκρατία.
Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου.
Επαναφορά τριετιών.
Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).
Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.
Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.
ΕΣΕΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7%. Η ΕΣΕΕ ζητάει, παράλληλα με την αύξηση του κατώτατου μισθού, επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών και κατάργηση επιβαρύνσεων, όπως εκείνων του τέλους επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρων, αλλά και την ενίσχυση του εισοδήματος των πλέον αδύναμων οικονομικά πολιτών
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, κρίσιμος αναμένεται να είναι ο ρυθμός απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ 2021-2027), αλλά και η έκταση της υλοποίησης των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται για το 2023 από το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
ΣΒΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%.
ΣΕΒ: Προτείνει: Α) Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5%-6%, εφόσον μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,6% και, στη συνέχεια, ακόμη 3% την περίοδο 2024-2025 και εφόσον γίνουν πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως είναι ο ορθολογικός υπολογισμός του κατώτατου μισθού, συνυπολογίζοντας κοινωνικούς, οικονομικούς αλλά και αναπτυξιακούς παράγοντες. Β) Μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας (εισφορών), ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Γ) Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, μέσω μείωσης της φορολογίας μισθωτής εργασίας, ώστε να αυξηθούν οι καθαρές αμοιβές, χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Δ) Ενίσχυση των εισοδημάτων μέσα από παραγωγικές επενδύσεις και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ε) Στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών για όσο παρατηρείται η πληθωριστική έξαρση στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και ενέργειας.
Επίσης, ο ΣΕΒ προτείνει την αναθεώρηση της σημερινής διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά όχι επιστροφή στην παλιά διαδικασία.
ΣΕΤΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 5,5%.
Τράπεζα της Ελλάδος: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 3% έως 5%.
ΙΟΒΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού από 4% έως 6%. Επιπλέον, το ΙΟΒΕ προτείνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, ενώ ζητάει να μην αλλάξει ο μηχανισμός διαβούλευσης.
ΚΕΠΕ: Προτείνει αύξηση του κατώτατου μισθού που να μην ξεπερνά τις αυξήσεις των συνταξιούχων (7,5%), ενώ, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, η ελάχιστη αύξηση του κατώτατου μισθού πρέπει να ανέρχεται στο 4,5%.
Τα επιδόματα που ενισχύονται
Τα επιδόματα που φαίνεται να ενισχύονται από την αύξηση του κατώτατου είναι:
Επίδομα ανεργίας: Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Με το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 5,5%, το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 462 ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ωστόσο, ανεπηρέαστο θα μείνει το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους
Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας
Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας
Ειδικό βοήθημα μετά τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων
Ειδικά εποχικά βοηθήματα
Ειδική παροχή μητρότητας
Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ)
Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
Αμοιβές Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα
Αποζημίωση για κάθε ημέρα Μαθητείας/Πρακτικής Ασκησης