Οικονομία

Διπλός ανοιξιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους - Αναδρομικά και έκτακτο επίδομα

1,15 εκατ. συνταξιούχοι πάνε ταμείο - Ξεκίνησε η εμβόλιμη πληρωμή της προκαταβολής των 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της επικουρικής

Διπλός ανοιξιάτικος μποναμάς για συνταξιούχους - Αναδρομικά και έκτακτο επίδομα
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Η ώρα να πάνε ταμείο έφτασε για 1,15 εκατ. συνταξιούχους, που ωφελούνται από δύο πληρωμές.

Υπενθυμίζεται πως φέτος προηγήθηκε το «ξεπάγωμα» των συντάξεων ύστερα από 12 χρόνια, με το ποσό της αύξησης να διαμορφώνεται στo 7,75%.

Ειδικότερα, από χθες καταβάλλεται με εμβόλιμη πληρωμή, η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, συνολικού ύψους 65 εκατ. ευρώ, σε 37.500 δικαιούχους, έπειτα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Οι 37.500 δικαιούχοι έρχονται να προστεθούν στους επιπλέον 43.000 ασφαλισμένους που η επικουρική σύνταξή τους εκδόθηκε το πρώτο δίμηνο του 2023 και η πλειονότητά τους θα δει χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη του μήνα μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

Με αυτές τις δύο παρεμβάσεις, ωφελούνται πάνω από 80.000 ασφαλισμένοι και αντιμετωπίζεται στην πράξη και το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων επικουρικών συντάξεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, είναι το επόμενο βήμα, μετά την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος του ΕΦΚΑ, που ήταν η έκδοση των εκκρεμών κύριων συντάξεων, με 510.000 απονομές μέσα σε 24 μήνες και δραστική μείωση του χρόνου απονομής από 19 μήνες το 2019 σε μόλις 60 ημέρες κατά μέσο όρο σήμερα.

Παράλληλα, από χθες το απόγευμα, τίθεται σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική υπηρεσία (www.efka.gov.gr/prokatavoliepik) στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ, όπου οι ασφαλισμένοι που δεν έλαβαν για οποιονδήποτε λόγο την προκαταβολή μπορούν να ενημερωθούν για τον ακριβή λόγο της μη καταβολής.,

Ποιοι δικαιούνται την προκαταβολή

Η προκαταβολή επικουρικής σύνταξης θεσπίστηκε, πριν από λίγες ημέρες, έπειτα από σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και δικαιούχοι είναι ασφαλισμένοι για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί η επικουρική σύνταξή τους και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξή τους,

- έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης και

- η αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης έχει υποβληθεί, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Τις παραπάνω προϋποθέσεις πληρούσαν συνολικά 37.500 ασφαλισμένοι.

Το 50% των δικαιούχων αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν, πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2021 και το υπόλοιπο 50% αφορά αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022.

Οι ασφαλισμένοι που δεν πληρούσαν σωρευτικά τις παραπάνω προϋποθέσεις ή παρουσίασαν άλλα νομικά ή τεχνικά κωλύματα ανέρχονται σε περίπου 7.200 και επιμερίζονται στις εξής κατηγορίες:

- 4.800 ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν τα 15 έτη επικουρικής ασφάλισης ή δεν υποβλήθηκε το αίτημα λήψης επικουρικής σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023,

- 790 ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές άνω των ορίων, που δεν έχουν τακτοποιηθεί,

- 750 ασφαλισμένοι με δηλωμένα λάθος στοιχεία ταυτοπροσωπίας ή λάθος ΙΒΑΝ,

- 750 ασφαλισμένοι για τους οποίους το επικουρικό τους εκδίδεται από τα επαγγελματικά τους Ταμεία και από τον ΕΦΚΑ λαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό (επαγγελματικά Ταμεία τροφίμων, φαρμακοϋπαλλήλων, πετρελαιοειδών και ασφαλιστών).

- 175 ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο έκδοσης της επικουρικής τους και θα πληρωθούν στα τέλη Απριλίου την οριστική σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά.

100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης

Η προκαταβολή ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης της έκδοσης, εφόσον πρόκειται για επικουρικές συντάξεις γήρατος. Η προκαταβολή ορίζεται στα 50 ευρώ για επικουρικές συντάξεις, λόγω αναπηρίας, καθώς και για τον επιζώντα σύζυγο που ζητά να του χορηγηθεί επικουρική σύνταξη, λόγω θανάτου.

Έτσι, εάν κάποιος που πληροί τις προϋποθέσεις περιμένει έναν χρόνο να πάρει την επικουρική σύνταξη, λόγω γήρατος, θα εισπράξει εφάπαξ ποσό 1.200 ευρώ (100 ευρώ επί 12 μήνες αναμονής), εάν περιμένει δύο χρόνια 2.400 ευρώ κ.ο.κ.

Αναλυτικά παραδείγματα με τα ποσά

Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για την επικουρική του σύνταξη για 19 μήνες. Πρόκειται να εισπράξει το ποσό των 1.900 ευρώ.
- Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για επικουρική του σύνταξη για 26 μήνες. Δικαιούται το ποσό των 2.600 ευρώ.
- Ασφαλισμένος περιμένει την έκδοση της επικουρικής του σύνταξης για 28 μήνες. Δικαιούται το ποσό των 2.800 ευρώ.
- Ασφαλισμένος περιμένει για δέκα μήνες την έκδοση επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας. Δικαιούται 500 ευρώ.
- Ασφαλισμένος είναι στην αναμονή για επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας για 30 μήνες. Πρόκειται να εισπράξει 1.500 ευρώ.
- Γυναίκα είναι στην αναμονή για να πάρει σύνταξη χηρείας –μετά το θάνατο του συζύγου της– για 26 μήνες. Με τη νέα ρύθμιση θα εισπράξει 1.300 ευρώ.

«Έφτασε» το έκτακτο μπόνους - Ποιους αφορά

Την ίδια στιγμή, 1.112.000 συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 200 με 300 ευρώ.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, καθώς έχουν ήδη λάβει στο ακέραιο την αύξηση του 7,75%, αφού δεν έχουν Προσωπική Διαφορά. Ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος της εφάπαξ ενίσχυσης έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Παραδείγματα

-Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με Προσωπική Διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές το μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ το μήνα, με Προσωπική Διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μία μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, της τάξεως των 36 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε, όμως, μία ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

43.00 επικουρικές σε 2 μήνες

Τέλος, υπενθυμίζεται πως, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023, εκδόθηκαν οριστικά 43.000 επικουρικές συντάξεις σε σύνολο 80.000, που εκκρεμούσαν μήνες ή και χρόνια και για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Με άλλα λόγια, εκκαθαρίστηκε πάνω από το 50% του "στοκ" ληξιπρόθεσμων επικουρικών, με προηγούμενη έκδοση κύριας σύνταξης, που είχε συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι 26.000 ασφαλισμένοι από τους παραπάνω πρόκειται να πληρωθούν την οριστική τους σύνταξη μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά στα τέλη Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι 17.000 έχουν ήδη πληρωθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης