Οικονομία

Συντάξεις Απριλίου 2023: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Ο «χάρτης» των καταβολών για κύριες και επικουρικές συντάξεις τον επόμενο μήνα

Συντάξεις Απριλίου 2023: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο
Αρθρογράφος: Vradini.gr
Από Vradini.gr

Στις 28 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ και πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα με το Νόμο, ως ημερομηνία καταβολής των μηναίων κύριων συντάξεων του ΕΦΚΑ ορίζεται:

α) Για τους μισθωτούς η προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

β) Για τους μη μισθωτούς η τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ημερομηνίες της παραγράφου 1 δύναται να διαφοροποιούνται μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ και έγκριση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα οι ημερομηνίες για την πληρωμή των συντάξεων είναι οι εξής:

Tρίτη 28 Μαρτίου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Και έκτακτο μπόνους - Ποιους αφορά

Την ίδια στιγμή, 1.112.000 συνταξιούχοι θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, το λεγόμενο επίδομα της προσωπικής διαφοράς, των 200 με 300 ευρώ.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση, καθώς έχουν ήδη λάβει στο ακέραιο την αύξηση του 7,75%, αφού δεν έχουν Προσωπική Διαφορά. Ενδεικτικά παραδείγματα για το ύψος της εφάπαξ ενίσχυσης έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Παραδείγματα

-Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με Προσωπική Διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές το μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ το μήνα, με Προσωπική Διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε, θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μία μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, της τάξεως των 36 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ.

-Συνταξιούχος με Προσωπική Διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ το μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε, όμως, μία ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ το χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

-Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ, είχε Προσωπική Διαφορά την οποία και εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Έλαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

Δείτε επίσης